Tovább bonyolódik a Mueller-vizsgálat körüli helyzet

Távozik tisztségéből Rod Rosenstein amerikai igazságügyminiszter-helyettes, aki a 2016-os elnökválasztásokba történt állítólagos orosz beavatkozásokat vizsgáló FBI-nyomozást felügyeli – értesült hétfőn az Axios amerikai hírportál, illetve a CNN hírtelevízió fehér házi forrásokra hivatkozva.

Az értesülés szerint Rosensteint bekérették a Fehér Házba, arról azonban ellentmondásos információk láttak napvilágot, hogy menesztik vagy lemond tisztségéről. Egyes források szerint az igazságügyminiszter-helyettes már közölte lemondási szándékát John Kelly kabinetfőnökkel. Donald Trump és Rod Rosenstein csütörtökön fognak találkozni, így hivatalos információk várhatóan e találkozó után lesznek publikálva.

Rod Rosenstein igazságügyminiszter-helyettes bejelenti, hogy az Igazságügyminisztériumvádat emel 12 orosz katonai tiszt ellen az amerikai elnökválasztásba történő beavatkozás címén 2018. július 13-án, Washingtonban. EPA/JIM LO SCALZO

Az elnöki hivatal szóvivője Sarah Huckabee Sanders csak annyit közölt, Donald Trump amerikai elnök hétfőn „hosszú beszélgetést folytatott a sajtóban nemrég megjelent értesülésekről” Rosensteinnel.

A szóvivő Twitter-üzenetében hozzátette: „Csütörtökön fognak találkozni, amikor az elnök visszatér Washingtonba”. Trump jelenleg New Yorkban tartózkodik, ahol részt vesz az ENSZ-közgyűlés ülésszakán.

A The New York Times című amerikai napilap pénteken közölt írásában azt állította, hogy Rosenstein az elnök elmozdításán munkálkodott, és azt akarta, hogy titokban rögzítsék Donald Trump szavait. Robert Mueller mindenesetre szépen gyűjtötte az információkat Donald Trump belső köreiből, augusztusban volt ügyvédje, Michael Cohen, majd szeptemberben volt kampánymenedzsere kötött vádalkut a hatóságokkal.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Donald Trump még tavaly, a New York Times című lapnak adott interjújában kijelentette, hogy amennyiben a bizottság az üzleti ügyeit vizsgálná, azzal átlépne egy határt. Cohen vádalkuja keretében pedig éppen ez történt, Cohen Trump oroszországi üzleti ügyeiről kezdett beszélni, így elképzelhető, hogy Rosenstein távozása ennek a több éve tartó szappanoperának az újabb fejezete.

Időközben az NBC News hírtelevízió úgy értesült, hogy Rosenstein cáfolta a lemondásával kapcsolatos híreket – mint mondta, az elnöki hivatalnak kell menesztenie őt tisztségéből.

A Reuters is úgy tudja egy, az ügyet ismerő forrásra hivatkozva, hogy Rod Rosenstein nem mondott le, s továbbra is ellátja feladatát. A hírügynökségnek nyilatkozó illetékes szerint Rosenstein a Fehér Házban egy korábban betervezett tanácskozáson vesz részt. Mint mondta, a tárcavezető-helyettes lemondásának ügye felmerült a hétvégén a John Kelly kabinetfőnökkel folytatott megbeszéléseken, de az Axios állítása téves, miszerint benyújtotta lemondását.

Forrás: MTI/Reuters/AP/APA/Kitekintő

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »