Az orosz jegybankot nem ijesztik meg az amerikai szankciók

Az orosz bankok devizatartaléka elegendő nagy ahhoz, hogy bármilyen lakossági devizaigényt kielégítsenek – közölte az orosz jegybank elnöke.

Elvira Nabiullina az orosz állami televízióban szombaton azt mondta, hogy az Oroszországgal szembeni szankciók további szigorítása sem veszélyeztetné a lakossági deviza-megtakarításokat, és nem tervezik a megtakarítások rubelre történő átváltását.

Előzőleg Andrej Kosztyin, a második legnagyobb orosz bank, a VTB vezetője a Bloomberg hírügynökségnek azt nyilatkozta, hogy az orosz bankok ügyfelei akkor is kivehetik a devizában elhelyezett megtakarításaikat, ha az amerikaiak szankcionálják az orosz bankrendszert. German Gref, a legnagyobb orosz bank, a Sberbank vezetője pedig úgy fogalmazott, hogy nem foglalkoznak a dollárban elhelyezett megtakarítások rubelre történő átváltásával.

Az orosz jegybank legutóbbi, szeptember közepi ülésén azért emelte 7,25 százalékról 7,50 százalékra az alapkamatot, mert az amerikai szankciók miatt gyengül a rubel és ezzel együtt emelkedik az infláció. A központi bank előző, július végi kamatdöntése óta a rubel 9,3 százalékkal gyengült a dollárral és 8,8 százalékkal az euróval szemben.

A jegybank legújabb előrejelzése szerint a fogyasztói áremelkedés 3,8-4,2 százalék lesz az idei év végén, a jövő év első felében éri el csúcsát, majd 5-5,5 százalékra lassul 2019 végére. Augusztusban 3,1 százalék, júliusban 2,5 százalék, júniusban 2,3 százalék volt az éves infláció.

Az augusztus közepén elrendelt legújabb amerikai gazdasági szankciók hatására a Sberbank még augusztus végén az addigi 1,9 százalékról 1,7 százalékra gyengítette az idei orosz gazdasági növekedéssel kapcsolatos előrejelzését. Az orosz jegybank szeptember közepén 1,5-2 százalékról 1,2-1,7 százalékra rontotta a jövő évi GDP-növekedési előrejelzését, miközben az idei évre vonatkozó 1,5-2 százalékos becslést változatlanul hagyta.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/TASZSZ

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »