Az eddigieknél borúlátóbb előrejelzést közölt az OECD

Az OECD minimálisan rontotta a globális gazdaság növekedésével kapcsolatos korábbi előrejelzését a kereskedelmi konfliktusok számának a növekedése, valamint a feltörekvő piacok bizonytalansága miatt.

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) csütörtökön közölt legújabb előrejelzésében az idei évre és jövőre egyaránt 3,7 százalékos globális gazdasági bővüléssel számol. A párizsi székhelyű szervezet előző, májusi előrejelzéséhez képest az idei várt növekedést 0,1 százalékponttal, a jövő évit 0,2 százalékponttal rontotta. Tavaly a globális gazdaság 3,6 százalékkal nőtt.

Az OECD szerint a globális kereskedelem bővülése idén mintegy 3 százalékra lassul a tavalyi 5 százalék növekedésről annak a hatására, hogy az Egyesült Államok és főbb kereskedelmi partnerei közötti feszültség gyengíti a bizalmat és visszafogja a beruházásokat.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Az amerikai befektetések számában már megmutatkozik a vámháború hatása
Gyorsul a növekedés, de mindent megváltoztathat egy kereskedelmi háború

Az OECD fejlett ipari országai közül messze az Egyesült Államok gazdasági kilátásai a legkedvezőbbek, elsősorban az adócsökkentések és a növekvő állami kiadások hatására. Az USA gazdasága tavaly 2,2 százalékkal nőtt. Az OECD az idei amerikai gazdasági bővüléssel kapcsolatos előrejelzését 2,9 százalékon tartotta, a jövő évit 0,1 százalékponttal 2,7 százalékra rontotta.

A jelentés összeállítói szerint az amerikai büntetővámok kezdik éreztetni hatásukat az amerikai gazdaságban. Így például a már érvényes vámemelések 0,3-0,4 százalékkal növelik az árakat az Egyesült Államokban. A mosógépek például 20 százalékkal drágultak március és július között, miközben a Kínába irányuló amerikai autóexport csaknem 40 százalékkal esett vissza éves összevetésben.

Az eurózóna sem teljesít jól

A külső kereslet visszaesése miatt kevésbé teljesít majd jól az euróövezet. Az OECD a térség idei GDP-növekedési kilátását 2,2 százalékról 2 százalékra, a jövő évit 2,1 százalékról 1,9 százalékra rontotta. Tavaly az euróövezet gazdasága 2,5 százalékkal bővült.

Az OECD az euróövezet vezető gazdaságainak várható teljesítménynövekedéséből is visszavett:

  • Németország esetében az idei GDP-növekedési becslést 2,1 százalékról 1,9 százalékra, a jövő évit 2,1 százalékról 1,8 százalékra csökkentette.
  • Az idei  francia növekedést a májusban várt 1,9 százalékról 1,6 százalékra, a jövő évit 1,9 százalékról 1,8 százalékra változtatta.
  • A harmadik legnagyobb euróövezeti gazdaság, Olaszország idei GDP-bővülésével kapcsolatos előrejelzését 1,4 százalékról 1,2 százalékra módosította az OECD, a jövő évit ugyanakkor 1,1 százalékon tartotta.

Nagy-Britannia esetében 0,1 százalékpontos rontásra került sor, idén 1,3 százalékra, jövőre pedig 1,2 százalékra.

Tavaly a német gazdaság 2,5 százalékkal, a francia 2,3 százalékkal, az olasz 1,6 százalékkal, a brit pedig 1,7 százalékkal nőtt.

A kínai előrejelzés maradt

Az OECD nem nyúlt Kínával kapcsolatos májusi előrejelzéséhez, továbbra is 6,7 százalékos gazdasági növekedést vár idén és 6,4 százalékosat jövőre a tavalyi 6,9 százalékos bővülést követően. Kína nem tagja az OECD szervezetének, amely megjegyezte, hogy idén eddig segítette Kínát a gyengébb devizája, ami ellensúlyozta a magasabb amerikai vámok kedvezőtlen hatását.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/Reuters

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »