Új rakétáival büszkélkedik a Hezbollah

Új, precíziós rakétákra tett szert a Hezbollah, annak ellenére, hogy Izrael mindent megtett ennek megakadályozására – jelentette be televíziós beszédében csütörtökön a libanoni székhelyű síita szervezet vezetője, Haszan Naszrallah sejk.

Naszrallah a bejelentésében nem tért ki a rakéták típusára, hozzátette azonban, hogy minden okuk megvan az elégedettségre, mert az új fegyvereknek köszönhetően a térség erőegyensúlya immár megváltozott. A Hezbollah fegyvervásárlását megakadályozni hivatott izraeli légicsapásokról Naszrallah annyit mondott, „azoknak vége, megszereztük a fegyvereket”.

  • Hezbollah
A Hezbollah egy libanoni, síita politikai és félkatonai szervezet. A Hezbollah besorolása napjainkban is viták tárgyát képezi, hogy terrorszervezetről, vagy törvényes pártról van-e szó.

Az Arab Liga, az USA, Franciaország, Ausztrália, Kanada, Hollandia és Izrael a szervezetet terrorszervezetnek tekintik. Az Európai Unió, az Egyesült Királyság és Új-Zéland kizárják a szervezet katonai szárnyát és a politikai oldalt erről leválasztva, külön kezelik. Oroszország törvényes szociopolitikai szervezetként tartja nyilván, Kína pedig semleges nézőpontot képvisel.

Tel-Aviv elismerte, hogy a hét elején légicsapásokat hajtott végre a szíriai Latakiában, mert úgy értesült, a tengerparti város kikötőjébe fegyverszállítmány érkezik a Hezbollahnak. Naszrallah tagadta ezt.

„Ha Izrael háborút hirdet Libanon ellen, olyan sors vár rá, amilyenre nem is számít” – tette hozzá.

A Hezbollah libanoni síita szervezet támogatói az ásúra ünnepén vesznek részt Bejrútban 2018. szeptember 20-án. A muharram gyászhónap tizedik napján tartott vallási ünnepen Huszeinnek, Mohamed próféta unokájának mártírhaláláról emlékeznek meg, aki 680-ban, a mai Irak területén levő Kerbelában vívott csatában vesztette életét. A síita vértanúság jelképévé vált imám halálával szakadt végleg ketté a muzulmán vallás szunnita és síita ága. (MTI/EPA/Nabil Mounzer)

A Hezbollahnak Szíriában is vannak fegyveresei, akik Bassár el-Aszad elnök oldalán harcolnak. Ezzel kapcsolatban Naszrallah azt mondta, hogy a szervezet katonái továbbra is Szíriában maradnak, elképzelhetőnek tartotta azonban, hogy csökkentik a számukat, mert Damaszkusz az ország nagy részét visszafoglalta a lázadóktól. Korábban Naszrallah már bejelentette, hogy a Hezbollah jelenléte elengedhetetlen az országban, és azt a szíriai vezetés jóváhagyta.

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) nevű brit székhelyű szervezet szerint eddig az Irán támogatását élvező síita milícia több mint 1600 harcosa esett el a felkelők és az Iszlám Állam nevű terrorszervezet elleni harcokban.

Beszédében Naszrallah arra buzdította híveit, hogy álljanak ki Irán mellett, mert a síita többségű ország az Egyesült Államok által újra bevezetett szankciók miatt nehéz helyzetbe került. Az iráni Forradalmi Gárda a nyolcvanas években segítséget nyújtott a Hezbollahnak a Dél-Libanon izraeli megszállása elleni harcban.

  • Kapcsolódó cikkeink:

A beszéd a síita muszlimok gyászhetén hangzott el, amikor Mohamed próféta meggyilkolt unokájára emlékeznek; a megemlékezéseknek központi szerepe van a síita kalendáriumban, így a jelentős síita lakossággal rendelkező Libanonban is többnapos megemlékezés zajlik ezekben a napokban.

Forrás: MTI/AP

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »