Már párton belülről is támadják a román PSD elnökét

A bukaresti kormány vezető erejét képező Szociáldemokrata Párt (PSD) elnökének, Liviu Dragnea képviselőházi elnöknek az azonnali lemondását követeli mindkét tisztségéből egy szerdán közzétett nyílt levélben a párt három alelnöke.

A Paul Stanescu miniszterelnök-helyettes, Gabriela Firea bukaresti főpolgármester és Adrian Tutuianu szenátusi alelnök által aláírt levél szerint Dragnea önkényesen és rossz irányba vezeti a pártot. A három alelnök azt írta, hogy Dragnea jogi helyzete sérülékennyé teszi a PSD-t, amelynek támogatottsága a közvélemény-kutatások szerint több mint tíz százalékponttal csökkent a 2016-os választások óta.

Liviu Dragnea, a román Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke (k) érkezik meghallgatására a korrupcióellenes ügyészség (DNA) bukaresti központjába 2017. november 21-én. Az ügyészség lefoglalta a román kormány fő erejét képező PSD elnökének valamennyi ingatlanját és ingóságát, részvényeit, bankszámláin elhelyezett pénzét, valamint minden egyéb bevételét. Az ügyészek 127,5 millió lejt (mintegy 8,5 milliárd Ft) kérnek számon Dragneán, ugyanis állításuk szerint ennyivel károsította meg az államot. (MTI/EPA/Robert Ghement)

A pártelnököt korábban jogerősen felfüggesztett börtönre ítélték, később újabb korrupciós ügyben vádolták meg. Dragneát második perében is első fokon letöltendő börtönre ítélték, szerdán pedig kiderült, hogy fellebbviteli tárgyalása október 8-án kezdődik. Dragnea érintettsége bírálói szerint hitelteleníti a kormánypártnak az igazságszolgáltatás átalakítására irányuló erőfeszítéseit, a PSD pedig emiatt állandó konfliktusba került Románia elnökével, az ellenzéki pártokkal a titkosszolgálattal, a korrupcióellenes ügyészséggel és a civil társadalommal. A levélírók úgy vélik, hogy az állandósult PSD-ellenes tüntetések megosztották a román társadalmat, tovább mélyíthetik a bizalmatlanságot a PSD-vel szemben, amely aligha maradhat kormányon, ha a közfelháborodás a Dancila-kabinet bukásához vezet.

  • Előzmények:

Könnygáz és sok sérült a bukaresti kormányellenes tüntetésen

Az erőszak közepette elveszett a bukaresti tüntetés fő üzenete

A három alelnök szerint a pártelnök lemondása után – a Dragnea által háttérből irányított és ügyvezető elnökké előléptetett – Viorica Dancila kormányfőnek kellene a PSD ideiglenes vezetését ellátnia egy 2019 első felében megrendezendő rendkívüli tisztújító kongresszusig.

A párton belüli ellenlábasok Dragnea lemondását követelő állítólagos levelének létezéséről már hetekkel korábban tudomást szerzett az ellenzéki média. Bár értesülések szerint a pártelnök lemondatását a megyei szervezetek elnökeinek mintegy fele támogatná, az immár nyilvánosságra hozott levelet végül csak hárman írták alá a párt tizenöt alelnöke közül. Köztük van azonban az a Paul Stanescu, aki állítólag hatalomra segítette Dragneát Victor Ponta lemondása után, és a párt legnépszerűbb politikusa, Gabriela Firea bukaresti főpolgármester.

Dragnea péntekre összehívta a PSD végrehajtó bizottságát, a lemondását követelő nyílt levél közzététele óta nem lépett a nyilvánosság elé.
Liviu Dragneát, aki korábban a PSD ügyvezető elnöke volt, 2015 októberében a párttagok közvetlenül választották a Szociáldemokrata Párt elnökévé: a PSD több mint félmilliós tagságának csaknem 86 százaléka járult az urnákhoz, és 97 százalékuk támogatta, hogy Dragnea legyen a párt elnöke. Ilyen körülmények között a Dragnea ellen lázadó párttársaknak nem sok eszközük van az alapszabály által „bebetonozott” elnök elmozdítására, ha nem hajlandó önként távozni.

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »