Erdogan következő célpontja: a bankrendszer

Recep Tayyip Erdogan török elnök úgy véli, a hatóságoknak utána kellene néznie az Isbank igazgatótanácsában ülő ellenzékieknek – jelentette a Hurriyet, melynek hatására az ország legnagyobb tőzsdén forgó bankjának a részvényei zuhanásba kezdtek.

Erdogan és tanácsadói már korábban komolyabb vizsgálat tárgyává kívánták tenni az ellenzéki Republikánus Néppárt (CHP) Isbankban szerzett 28 százalékos tulajdonrészét, amit még a Török Köztársaság alapítója, Musztafa Kemál Atatürk hagyományozott a politikai platformra. Bár a CHP nem részesül osztalékban – ez az összeg kulturális egyesületekhez kerül, ahogyan azt Atatürk meghagyta a végrendeletében –, azonban a párt tagjai bent ülnek a bank igazgatótanácsában, ami Erdogannak igencsak szúrja a szemét.

Vizsgálat és zuhanás

„28 százalékban az Isbank tulajdonosai. Nem tudnak pénzt kivenni belőle, de mégis van négy emberük az igazgatótanácsban. Mit csinálnak ott? Ezt meg kell vizsgálni” – idézte a Hurriyet az azerbajdzsáni útjáról visszatért Erdogant.

A bejelentést az Isbank részvényeinek 5,8 százalékos zuhanása követte. Ezzel egyidejűleg az intézmény képviselői azt próbálják hangsúlyozni, hogy a bankok iránti bizalom megőrzése a török gazdaság elemi érdeke és ez nem válhat aktuálpolitikai csatározások színterévé. A bank azt is hozzátette, hogy az Atatürk által örökül hagyott 28,09 százalékot az elmúlt időszakban a CHP és az államkincstár képviselte – volt, hogy együttesen, és volt, hogy közösen. Végül hozzátették, hogy ez semmilyen formában nincs hatással a bank üzleti tevékenységére.

Autoriter megoldások

Mióta júliusban Erdogan – egy kétes tisztaságú választás keretében – erősebb végrehajtói jogkörökkel ruházta fel elnökségét, igyekszik teljes ellenőrzése alá vonni a gazdaságot és a monetáris politikát. Ennek érdekében kinevezte a vejét pénzügyminiszternek és rátette a kezét a nemzeti vagyonalapra is. Az autoriter megoldások elharapózásától és a jegybanki függetlenség megszűnésétől való félelem nagyban hozzájárult a török líra idei 40 százalékos romlásához – hívja fel a figyelmet a Reuters.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Erdogan alacsony kamatszinteket akar, amivel ösztönözni kívánja a kölcsönök felvételét, így pörgetve fel a gazdaságot. A közgazdászok szerint a török gazdaság „kemény landolásnak” néz elébe, és a bankok vélhetőleg jelentékeny nagyságrendű behajthatatlan kintlévőségre tennének szert ezzel a lépéssel.

„Bádogdiktátor”

Erdogan egyik tanácsadója, Yigit Bulut már 2016-ban javasolta az Isbank államosítását, miután a CHP vezetője „bádogdiktátornak” nevezte az elnököt. Ráadásul nem ez lenne az első államosítás a bankszektorban, a hatóságok korábban már lefoglalták a Bank Asya vagyonát, melyet az USA-ban élő muszlim prédikátor, Fethullah Gulen alapított. Gulen régebben Erdogan szövetségese volt, de megromlott a viszonyuk, olyannyira, hogy a török állami propaganda szerint ő állt a 2016-os, Erdogan elleni sikertelen puccs hátterében.

Hétfőn a CHP vezetője, Kemal Kilicdaroglu kifejtette, hogy a párt nem avatkozik bele az Isbank ügyeibe, pusztán az atatürki örökség iránti tiszteletből birtokolja a részvényeket, majd arra utalt, hogy Erdogan a tulajdonrészt vélhetőleg az immár általa irányított nemzeti vagyonalapba kívánja beolvasztani.

A kormányzat 2016-ban hozta létre a nemzeti vagyonalapot annak érdekében, hogy fejlessze, illetve növelje Törökország stratégiai vagyonát és azóta dollármilliárdokat csatornázott bele.

Forrás: Reuters

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »