Javul Ciprus adósi besorolása

Ciprus adósosztályzatát befektetési szintre, „BBB mínuszra” javította stabil kilátással az eddigi „BB pluszról” az amerikai Standard & Poor’s nemzetközi hitelminősítő. Ciprus besorolása közel öt évig állt a befektetésre nem ajánlott, spekulatív szinten.

Az S&P a szombaton ismertetett döntésével kapcsolatban jelezte, hogy tovább javíthatja Ciprus besorolását a következő két évben, ha az ország gazdasága jelentős javulást ér el vagy a bankok lényegesen csökkentik rossz minőségű hitelportfóliójukat.

A ciprusi kormány szóvivője bejelentette: a befektetési besorolás elnyerésével az ország a korábban felvett hiteleit olcsóbb kölcsönökkel akarja refinanszírozni.

Az S&P azzal számol, hogy Ciprus GDP-je idén 4 százalékkal nő, ezzel visszatér a közel hat éve kipattant pénzügyi válság előtti szintre, és a gazdaság átlagosan 3 százalékkal bővül majd a 2019-2022 közötti időszakban. A hitelminősítő szerint Ciprus államadóssága a GDP 104 százaléka lesz az idei év végén, ami 90 százalékra zsugorodik 2021-re.

A pénzügyi-banki válságba került Ciprusnak 2013 április végén tízmilliárd eurós nemzetközi segítségnyújtást hagyott jóvá a nemzetközi hitelezők trojkája, a Nemzetközi Valutaalap (IMF), az Európai Központi Bank (EKB) és az Európai Bizottság (EB).

Forrás: MTI/Reuters

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »