Seehofer: a CSU a garancia Bajorország stabilitására

Bajorország csak a Keresztényszociális Unió (CSU) vezetésével maradhat stabil és sikeres – jelentette ki Horst Seehofer pártelnök szombaton Münchenben a CSU kongresszusán, amellyel elkezdődik az október 14-i tartományi törvényhozási (Landtag-) választást felvezető kampány hajrája.

Horst Seehofer rámutatott, hogy Bajorország néhány évtizede még a kevéssé jómódú tartományok közé tartozott, egészen a német újraegyesítésig más tartományok támogatására szorult. Azóta viszont „prémium” tartománnyá, egyenesen „földi mennyországgá” változott, ami elérhetetlen lett volna a CSU nélkül – emelte ki a Bajorországot egyedül kormányzó párt vezetője.

Bajorország eredményei az élet minden területén kiemelkedőek, a közbiztonságban például „fényévekkel” jár a többi 15 német tartomány előtt – húzta alá a CSU elnöke.

A legutóbbi felmérések szerint a párt története egyik legrosszabb eredményét érheti el a választáson és elveszítheti az abszolút többséget a müncheni Landtagban – a szavazatok 35-36 százalékát szerezheti meg, szemben az öt évvel ezelőtti 47,7 százalékkal.

München, 2018. szeptember 15.
Horst Seehofer német belügyminiszter, a bajor Keresztényszociális Unió, a CSU elnöke beszél pártjának kongresszusán Münchenben 2018. szeptember 15-én. (MTI/EPA/Lukas Barth-Tuttas)

Az előrejelzésekkel kapcsolatban Horst Seehofer kiemelte, hogy a párt politikusainak és aktivistáinak a következő négy héten teljes erővel kell dolgozniuk, „aggodalom helyett bizakodással, zúgolódás helyett egységben, ráérősség helyett odaadással”. Mint mondta, fel kell rázni a lakosságot, meg kell győzni az embereket, hogy Bajoroszág érdekében szavazzanak a CSU-ra.

Arról is szólt, hogy a CSU a keresztényszociális, a liberális és a konzervatív bajorok politikai otthona, és mindig is elhatárolódott a szélsőjobboldaltól.

A pártelnök főtitkára, Markus Blume a csaknem ezer küldött részvételével tartott kongresszuson élesen bírálta a CSU-tól jobbra álló, Alternatíva Németországnak (AfD) nevű pártot, amely az előrejelzések szerint 11 százalék körüli eredménnyel kerülhet be a Landtagba. Mint mondta, az AfD legfeljebb a neonáciként számon tartott Német Nemzeti-demokrata Párt (NPD) alternatívája lehet, de nem Németországé, „Bajorországé pedig végképp nem”.

Azzal összefüggésben, hogy a Landtagban az eddigi 4 helyett 7 párt szerezhet képviseletet – az AfD mellett bejuthat a Baloldal (Die Linke) és visszakerülhet a liberális Szabad Demokrata Párt (FDP) -, aminek révén nehézzé válhat a kormányalakítás és a tartomány politikai stabilitásának megőrzése, a főtitkár hangoztatta, hogy „a CSU a garancia Bajorország stabilitására, Bajorország pedig Németország stabilitásának garanciája”.

  • Korábban írtuk:

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »