Olaszország nem játssza el többet a Diciotti hajón történteket

Olaszország nem hajlandó többet a migránsok megkülönböztetés nélküli befogadására – mondta Giuseppe Conte olasz miniszterelnök szerdán a Diciotti hajóról tartott parlamenti beszámolójában.

Giuseppe Conte kijelentette, Olaszország a migránsok különbségtétel nélküli befogadásával akaratlanul is az embercsempészeket segítette. Hozzátette azt is, hogy Olaszország eddig az Európai Unió helyett vállalt felelősséget, mostantól viszont elvárja, hogy a migráció terhével szemben az unió tagállamai közötti szolidaritás lépjen életbe.

Európa nem lehet büszke arra, ami a Diciottival történt – hangsúlyozta az olasz kormány vezetője az olasz képviselőházban és szenátusban tartott beszámolójában.

Az olasz parti őrség hajója augusztus 15-én máltai vizeken 177 bevándorlót vett fedélzetére. Málta megtagadta a migránscsoport befogadását, de a római kormány sem engedélyezte a kikötést: a Diciotti napokig Lampedusa szigeténél vesztegelt a tengeren, majd augusztus 20-án beúszhatott a szicíliai Catania kikötőjébe.

Matteo Salvini olasz belügyminiszter, a Liga kormánypárt vezetője viszont megtiltotta, hogy a migránsok leszálljanak a hajóról. Az olasz kormány feltételként szabta, hogy az EU ossza szét a migránsokat a tagállamok között. Az EU nem lépett, végül augusztus 26. éjszaka a migránsok elhagyták a hajót: száz fő befogadását az olasz püspöki kar (Cei), húsz-húsz fő befogadását pedig Albánia és Írország vállalt.

Furcsa végeredménye lett a legújabb olasz menekültügyi csatának

Az olasz vezetés egyre mérgesebb az EU döntésképtelensége miatt

Az olasz belügyminisztérium adatai szerint a Diciottival érkezett migránsok egyharmada már eltűnt Olaszországból. Az olasz püspöki kar által befogadott migránsokat a Rómához közeli Rocca di Papa egyik egyházi szálláshelyére szállították, de innen sokan már az első nap távoztak.

Rocca di Papa, 2018. augusztus 29.
Az olasz parti őrség Diciotti hajóján Olaszországba szállított 190, Európába igyekvő illegális bevándorló közül mintegy száz érkezik a Rómától 20 kilométerre délkeletre fekvő Rocca di Papa katolikus központba 2018. augusztus 28-án. (MTI/EPA/Claudio Peri)

Mintegy ötven fő egy olasz nem kormányzati szervezet bérelte busszal az olasz-francia határ felé indult el, de többek távoztak a szicíliai Messina regisztrációs központjából is. Matteo Salvini ezzel kapcsolatban megjegyezte, hogy miközben az olasz ügyészség őt a migránsok túszul ejtésével vádolja, a migránsok már ellenőrzés nélkül mozognak Európában.

A Matteo Salvini és a vele szemben fellépő ügyészségek kérdésében szerdán megszólalt Sergio Mattarella olasz államfő is, kijelentve, hogy senki sem helyezkedhet a törvények fölé, még a köztisztséget betöltők sem.

Forrás: MTI

Friss hírek