Újabb bizonyíték McCarrick volt bíboros ellen

Egy magas rangú vatikáni tisztségviselő 2006-os levele megerősíti, hogy a Szentszéket már 2000-ben értesítették Theodore McCarrick volt bíboros szexuális visszaéléseiről, ami az AP hírügynökség szerint további bizonyítékul szolgál arra, hogy ezeket a visszaéléseket sokáig a legmagasabb szinten is titkolni akarták a katolikus egyházban.

Az amerikai püspöki konferencia hírügynöksége, a Catholic News Service pénteken tette közzé a levelet, amelyet Leonardo Sandri akkori washingtoni érsek írt Boniface Ramsay New York-i papnak. Ramsay volt az, aki 2000 novemberében levél útján tájékoztatta a Vatikánt arról, hogy értesülései szerint McCarrick szexuális visszaéléseket követett el a Seton Hall Egyetem Szeplőtelen Fogantatás Szemináriumának egyes hallgatói ellen. Ramsay is a szeminárium hallgatója volt, és a Vatikán akkori washingtoni apostoli nunciusának, néhai Gabriel Montalvo érseknek a kérésére küldte el ezt a bizonyos levelet.

Leonardo Sandri, aki ma magas rangú vatikáni bíboros, akkoriban a Pápai Államtitkárság harmadik számú tisztségviselője volt, azért írta 2006-ban a levelet Ramsay-nek, hogy ajánlását kérje egy volt szeminarista számára egy vatikáni álláshoz. A levélben pedig hivatkozott Ramsay 2000-es panaszlevelére is.

Vatikánváros, 2018. augusztus 12
Hívõk népesítik be a római Szent Péter teret a pápa hagyományos Úrangyala (Angelus) imádsága alatt (MTI/EPA/Giuseppe Lami)

Ramsay 2000-es levelére hivatkozott Carlo Maria Vigano érsek is, aki 2011-től öt éven át volt washingtoni nuncius, és most augusztus végén azt követelte a katolikus sajtóhoz eljuttatott 11 oldalas nyilatkozatában, hogy Ferenc pápa mondjon le, mert már öt évvel ezelőtt, pápává választásakor tudott McCarrick szexuális zaklatási ügyeiről, de csak most július végén fogadta el lemondását a Vatikánt irányító bíborosi testületben elfoglalt posztjáról. Vigano azt állította, hogy sok más tisztségviselő között Sandri is tudott McCarricknek a szeminaristákkal szembeni viselkedéséről.

Sandri levele tehát megerősíti Ramsay és Vigano vádjait: a Vatikán már 2000-ben tudott a McCarrick elleni vádakról, egy évvel azelőtt, hogy II. János Pál pápa bíborossá nevezte őt ki. Egyúttal azt is megerősíti, hogy a XVI. Benedek pápa vezette egyház éveken át elmulasztotta McCarrick felelősségre vonását, noha 2009-ben és 2010-ben szankciókat szabott ki rá, amelyet azonban Ferenc pápa nem sokkal 2013-as megválasztása után visszavont.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek