Kurz támogatja Macedónia nevének megváltoztatását

Sebastian Kurz osztrák kancellár pénteken Szkopjéban arra buzdította a macedón állampolgárokat, hogy szeptember 30-án vegyenek részt a Macedónia nevének megváltoztatásáról tartandó népszavazáson, és támogassák az ország nevének megváltoztatásáról Görögországgal kötött egyezményt.

Az EU soros elnökségét betöltő Ausztria kancellárja hangsúlyozta: azzal, hogy a névváltoztatásra igennel felelnek, az európai uniós tagságra is igennel válaszolnak. „Az Európai Unió nem lehet teljes Macedónia és a nyugat-balkáni térség országai nélkül” – szögezte le Sebastian Kurz.

Zoran Zaev macedón miniszterelnök a közös sajtótájékoztatón megköszönte az osztrák kancellár támogatását, és hozzátette: Kurz látogatása egyben azt is jelzi, hogy Macedónia visszatért az európai útra.

A kormányfő szerint sikeres lesz a szeptember 30-i népszavazás, és országa hamarosan a NATO és az EU tagjává válhat. Ezt megelőzően azonban a nyugat-balkáni országnak minden hivatalos intézkedést meg kell tennie a névváltoztatással kapcsolatban, vagyis sikeres kell, hogy legyen az ország nevének megváltoztatásáról szóló népszavazás, módosítani kell az alkotmányt az új névnek megfelelően és a görög parlamentnek is ratifikálnia kell a júniusban megkötött görög-macedón egyezményt.

Szkopje, 2018. szeptember 7.
Sebastian Kurz osztrák kancellár (b) és Zoran Zaev macedón miniszterelnök sajtótájékoztatót tart a megbeszélésüket követően Szkopjéban 2018. szeptember 7-én. (MTI/EPA/Georgi Licovszki)

A névvita 1991 óta folyt Macedónia és Görögország között, azóta, hogy Macedónia függetlenné vált Jugoszláviától. Mivel Görögország északi tartományát, ahol jelentős macedón kisebbség él, Makedóniának hívják, a görögök úgy vélték, a macedónok területi követelésekkel állhatnának elő. Ezt megelőzendő tiltakoztak a hasonló névválasztás ellen, és mindeddig akadályozták a nyugat-balkáni ország euroatlanti integrációját.

Az ország így a nemzetközi dokumentumokban eddig a Macedónia Volt Jugoszláv Köztársaság nevet viselte, alkotmányában azonban nem szerepelt a Jugoszláviára történő utalás. Macedónia az új névvel, Észak-Macedóniával egyértelművé teszi, hogy nem tart igényt az észak-görögországi területre.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »