A brazil elnöknek harmadszor is szembe kell néznie a korrupciós vádakkal

A Brazil Szövetségi Rendőrség (DPF) közölte: bizonyítékokat talált arra, hogy Michel Temer elnök jogtalan előnyökhöz jutott az Odebrecht nevű építőipari cégtől. A DPF az ezt tartalmazó jelentését a héten megküldte a legfelsőbb bíróságnak.

A legfelsőbb bíróság a jelentést továbbítja az ügyészségnek, amely dönt arról, hogy hivatalosan panaszt emel-e a brazil államfő ellen az Odebrecht által kifizetett 10 millió brazil real (677 millió forint) értékű kenőpénz gyanúja miatt folytatott ügyben.

  • Előzmények:

Vesztegetés miatt milliárdokra büntettek egy brazil cégcsoportot

Tovább gyűrűzik a brazil korrupciós botrány

A jelentés szerzője, Thiago Delabary rendőrbiztos szerint passzív korrupcióval és pénzmosással kapcsolatosan is felmerült a gyanú Temerrel, illetve Elisehu Padilha elnöki kabinetfőnökkel és Wellington Moreira Franco bánya- és energiaügyi miniszterrel szemben is.

A nyomozás 2017 márciusában indult meg az Odebrecht egyik egykori vezetője által vádalku keretében tett tanúvallomás nyomán. Claudio Millo Filho beismerte, hogy 2014 májusában részt vett egy vacsorán az alelnöki rezidenciában, amelyen a Brazil Demokratikus Mozgalom Pártjának (PMDB) – e párt tagja Temer is – vezetői kenőpénzt kértek az Odebrechttől azért cserébe, hogy előnyben részesítsék a céget a polgári repülési minisztériummal kötendő szerződéseknél. Az említett vacsora idején Temer alelnök, míg – a szintén PMDB-hez tartozó – Moreira Franco polgári repülési miniszter volt, és mindketten adományt gyűjtöttek pártjuk választási kampányához. Temer elismerte, hogy részt vett a vacsorán, de azt állította, hogy csakis a lehetséges törvényes adományokról beszélgettek az Odebrechttől a párt felé.

A DPF jelentése szerint bizonyítékokat találtak arra, hogy Temer legkevesebb 1,4 millió brazil real (94,78 millió forint) értékű kenőpénzt kapott közvetítőkön keresztül az Odebrecht forrásaiból Moreira Franco kérését követően 2014 márciusában. A brazil elnöki hivatal a rendőrségi jelentés sajtóban megjelent részleteire válaszul közleményt adott ki, amelyben visszautasította a szerinte „logikátlan” vádakat.

„A szövetségi rendőrség nyomozásának következtetése merénylet a logika és az események időrendje ellen. A vacsorát májusban tartották, hogy formális támogatást kérjenek a választási kampányokhoz, de most, hogy nem sikerült szabálytalanságokat találni az adományokban, a biztos állítólagos jogellenes kifizetésekre hivatkozik, amelyek márciusban történtek, két hónappal korábban, mint a bűncselekmények bizonyítéka” – áll a közleményben.

Az elnöki hivatal megjegyzi, hogy az Odebrecht jogszerűen nyújtott adományokat a PMDB-nek, a róluk szóló számlákat pedig bemutatták a brazil legfelsőbb választási bíróságnak. Temer tavaly kétszer már elkerülte, hogy korrupció miatt vizsgálat induljon ellene, a parlament mindkét esetben nagy többséggel a mentelmi joga fenntartása mellett döntött.

Jönnek a választások

Brazíliában azonban jövő hónapban választásokat tartanak és az új kormányzat már nem feltétlenül lesz ilyen engedékeny Temerrel szemben. A választással kapcsolatos hír, hogy a brazil legfelsőbb bíróság elutasította csütörtökön a korrupciós vádakkal bebörtönzött Luiz Inácio Lula da Silva volt elnök fellebbezését, hogy indulhasson az októberi elnökválasztáson. A közelmúltban készült közvélemény-kutatások szerint Brazíliában az ítélet ellenére Lula volt messze a legnépszerűbb elnökjelölt.

Az IBOPE helyi közvéleménykutató-intézet legfrissebb felmérése szerint Lula indulása nélkül Jair Bolsonaro szélsőjobboldali képviselő nyerné meg az október 7-re kiírt elnökválasztás első fordulóját, azonban elveszítené a második fordulót.

A szimulációk szerint egy esetleges második fordulóban Marina Silva, a Fenntarthatóság Hálózata (REDE) jelöltje 43 százalékkal nyerne Bolsonaro 33 százalékával szemben, Ciro Gomes, a Demokratikus Munkáspárt (PDT) jelöltje 44 százalékkal nyerne Bolsonaro 33 százalékával szemben, míg Geraldo Alckmin, a Brazil Szociáldemokrata Párt (PSDB) jelöltje 41 százalékkal nyerne Bolsonaro 32 százalékával szemben.

Az IBOPE szeptember 1-je és 3-a között végzett felmérést, több mint 2000 résztvevővel, már az után, hogy a legfelsőbb választási bíróság eltiltotta Lulát az indulástól. A felmérés hibaszázaléka két százalékpontos.

Forrás: MTI/AP/EFE/Reuters

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »