14%-os előnyben a demokraták két hónappal az amerikai időközi választások előtt

Két hónappal az amerikai időközi választások előtt a Washington Post és az ABC News felmérése szerint a demokraták jelentős előnyre tettek szert a republikánusokkal szemben. Sok demokrata szavazót mozgósítanak a Donald Trumppal kapcsolatos ellenérzések.

A friss felmérés szerint meglehetősen széleskörű nyugtalanságot és frusztrációt okozott a szavazók körében Donald Trump sajátos politikája, 10-ből 6 amerikai szerint Trump és a republikánusok nem képviselik az emberek érdekeit az országban. Igaz, a demokratákról sincs sokkal jobb véleménye az embereknek, velük 51% volt elégedetlen.

Ez viszont azzal párosul, hogy a felmérés eredménye szerint most sokan azok közül is elmennek szavazni, akik négy éve, az előző időközi választáson otthon maradtak – ez pedig általában nem jelent jót az éppen hatalmon lévő párt számára. 

A regisztrált szavazók körében jelenleg átlagosan 52%-os támogatottsága van a demokrata jelölteknek, és csak 38%-os támogatottsága a republikánus jelölteknek. A szintén a Post és az ABC által végzett április felmérésben a demokraták előnye még csak 4% volt, tehát azóta lényegesen csökkent a republikánusok támogatottsága.

Az elemzők szerint a kongresszusi kerületek felosztása miatt a demokratáknak jelentős előnyt kell összehozniuk, hogy valóban megnyerjék a választást, és megszerezzék a többséghez hiányzó 23 helyet – de a 14% előny ehhez elég lehet. Ráadásul a demokrata és a demokraták felé hajló szavazók közül 80% jelezte, hogy biztosan elmegy szavazni, míg a republikánusok táborában csak 74% ez az arány.

Egy további érdekes kérdés a felmérésből azokra vonatkozott, akik 2014-ben nem vettek részt az időközi szavazáson – közülük most 63% jelezte, hogy idén novemberben biztosan elmennek szavazni. A részvételi arány tehát a fentiekből adódóan várhatóan magas lesz.

A legutóbbi három időközi választáson – 2006-ban, 2010-ben és 2014-ben – az a párt, amelyik éppen hatalmon volt, jelentős veszteségeket szenvedett: 2006-ban a republikánusok elveszítették a Képviselőház kontrollját, majd négy év múlva visszaszerezték azt. 2014-ben pedig – a demokrata Obama elnöksége idején – a republikánusok szerezték meg a Szenátus kontrollját. Donald Trump 2016-os győzelmével a republikánusok teljes irányítása alá került az összes végrehajtó és törvényhozó szerv.

Az Egyesült Államok Kongresszusa az Amerikai Egyesült Államok törvényhozó testülete. A Kongresszus két házból áll: A képviselőházból és a szenátusból. A kongresszus mindkét kamarája a washingtoni Capitoliumban ülésezik, a két kamara egymással egyenlő, joguk van megvétózni a másik kamara döntését, illetve felügyelni a működését.

Vannak bizonyos jogok, amelyek csak az egyik kamarára érvényesek. Csak a szenátus hagyhatja jóvá egy magas beosztású köztisztviselő elnöki kinevezését, de a külföldi egyezmények elnöki aláírásának jóváhagyása is a szenátus jogkörébe tartozik. A képviselőház két privilégiummal rendelkezik: a törvényjavaslatok innen indulhatnak és csak a képviselőháznak van joga az elnököt vád alá helyezni (impeachment). Ha ez megtörténik, maga a képviselőház lesz a bírói testület.

A képviselőház jelenleg 435 képviselőből áll, míg a szenátusban 100 szenátor ülésezik.

Ennek a kivételes helyzetnek a megtartása vagy elvesztése a novemberi időközi választás tétje, melynek kimenetelét döntően befolyásolhatja az aktuális elnök tevékenységének megítélése. Az előző időközi választásokon 10 szavazóból több mint nyolc szavazott az ellenzéki pártra abban az esetben, ha elégedetlen volt az elnök teljesítményével.

Donald Trump elfogadottsági mutatója nem sokat változott az elnöksége idején, mindvégig viszonylag stabilan alakult, de ez nem feltétlenül jelent jót a republikánusoknak, hiszen 42%-os elégedettségi mutatót mértek augusztus közepén. 

Ha innen nézzük, a demokraták az esélyesebbek, de ne feledjük 2016-ot…

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: The Independent

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »