Izrael nem csak Szíriában bombázná le az iráni katonai létesítményeket

Izrael szükség esetén csapást mérhet az Irakba telepítendő iráni katonai létesítményekre, amint ezt tette többször a Szíriába telepített iráni katonai létesítmények esetében – közölte az izraeli védelmi miniszter egy hétfői jeruzsálemi konferencián, amelyet élőben közvetített a közszolgálati tévé.

„Természetesen figyelünk mindent, ami Szíriában történik, de egyértelművé tesszük, hogy az iráni fenyegetések tükrében nem korlátozzuk csapásainkat Szíria területére” – mondta Avigdor Liberman.

Arra a kérdésre, hogy iraki terület is szóba jöhet-e, azt válaszolta: „Ismétlem: bármilyen iráni fenyegetéssel szembeszállunk, nem számít, hol van annak forrása, mert Izrael szabadsága totális, és fenntartjuk magunknak ezt a cselekvési szabadságot” – tette hozzá.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Meg nem nevezett forrásokból a Reuters hírügynökség a múlt héten úgy értesült, hogy Irán az utóbbi hónapokban rövid hatótávolságú ballisztikus rakétákkal látta el a vele szövetséges iraki síita milíciákat. Teherán és Bagdad hivatalosan tagadja, hogy így lett volna. Liberman szavaira egyelőre nem reagált sem Teherán, sem Bagdad, sem az amerikai erőknek a térségért felelős Középső Parancsnoksága.

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter szombaton azt írta szombaton a Twitteren: nagyon aggasztja a jelentés, miszerint iraki síita milíciák kaptak rakétákat Irántól. Szerinte ha ez igaz, akkor Irán megsértette egyrészt Irak szuverenitását, másrészt a hat nagyhatalommal 2015-ben megkötött nukleáris egyezményt.

Az Egyesült Államok májusban felmondta ez utóbbi megállapodást, egyebek között Irán ballisztikusrakéta-programja miatt – emlékeztetett a Reuters.

Forrás: MTI/Reuters

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »