Hét év börtönre ítélték a Reuters újságíróit Mianmarban

A Reuters hírügynökség két tudósítóját hétfőn ítélték 7-7 évi börtönbüntetésre és kényszermunkára Mianmarban, államtitkok megszerzésének vádjával. 

A 32 éves Va Lon és a 28 éves Kjav Szo O tíz rohingja férfi és fiú meggyilkolása ügyében folytatott oknyomozást Arakánban. Decemberben tartóztatták le őket Rangunban, államtitkok megszerzéséért. A két férfi azt állítja, hogy tőrbe csalták őket: rendőrök adtak át nekik hivatalos iratokat, amelyeket a hatóságok államtitoknak minősítenek. Ezek a másolt dokumentumok állítólag a hadseregnek a rohingja lázadók elleni hadműveletéről szóltak.

Rangun, 2018. szeptember 3.
Va Lont, a Reuters hírügynökség fogva tartott tudósítóját (k) kísérik rendőrök perének ítélethirdetése után egy ranguni bíróságról 2018. szeptember 3-án. A 32 éves Va Lont és a 28 éves Kjav Szo Ót államtitkok megszerzése vádjával 7-7 évi börtönbüntetésre és kényszermunkára ítélték. (MTI/EPA/Lynn Bo Bo)

A brit kormány a két tudósító azonnali szabadon bocsátására szólította fel az országot, Jeremy Hunt külügyminiszter jelezte: hamarosan Mianmarba látogat, ahol fel fogja vetni „e rendkívül súlyos ügyet”.

„Miképp burmai (mianmari) nagykövetünk, aki részt vett a tárgyaláson, mondta, rendkívül csalódottak vagyunk az ítélet és büntetés miatt” – jelentette ki Theresa May brit kormányfő szóvivője. „És az újságírók azonnali szabadon bocsátására szólítunk fel. Bármely demokráciában az újságírók szabadon kell, hogy végezhessék munkájukat, anélkül, hogy megtorlástól kelljen tartaniuk” – tette hozzá. „Ez az ítélet aláássa a média szabadságát Mianmarban” – összegezte.

A francia kormány is sajnálatát fejezte ki az ítélet miatt, amelyet „a mianmari sajtószabadság és jogállamiság elleni súlyos támadásnak” minősített.

„Franciaország ismételten az újságírók szabadon bocsátására és alapvető jogaik tiszteletben tartására szólít fel, csakúgy mint a média szabad hozzáférésére Arakán államban, az ország északnyugati régiójában, ahol az üldözött rohingja muszlim kisebbség él” – mondta a francia külügyi tárca egy szóvivője.

  • Kapcsolódó cikkeink:

A brit és francia kormány mellett tiltakozását fejezte ki az ítélettel szemben és az újságírók szabadon engedését követelte az ENSZ és számos jogvédő szervezet. Michelle Bachelet, az ENSZ új emberi jogi főbiztosa a mianmari hatóságokat az újságírók szabadon bocsátására sürgető közleményében azt mondta: az újságírók elítélésére egy olyan jogi folyamatot követően került sor, amely „nyilvánvalóan megsértette a nemzetközi szabványokat”.

„Azt az üzenetet közvetíti minden mianmari újságírónak, hogy nem folytathatják tevékenységüket félelem nélkül, hanem választaniuk kell az öncenzúra vagy annak kockázata között, hogy büntetőeljárás alá vonják őket” – tette hozzá. Számos jogvédő szervezet, köztük az Amnesty International, a Human Rights Watch vagy az Emberi Jogi Szervezetek Nemzetközi Szövetsége (FIDH) követelte az újságírók elleni vádpontok ejtését, és azonnali szabadon bocsátásukat.

Forrás: MTI/AFP/EFE/Reuters

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »