Az USA szerint egy jordán-palesztin konföderáció lehet a közel-keleti béke záloga

Egy Jordániával való konföderáció létrehozását javasolta Mahmúd Abbász palesztin elnöknek a közel-keleti béketervről egyeztető amerikai tárgyalóküldöttség – jelentette vasárnap az izraeli média.

Sajtóértesülések szerint Abbász egy izraeli békeaktivistákkal folytatott találkozóján azt mondta: alapvetően készen áll arra, hogy beleegyezzen egy ilyen tervbe, de feltételül szabta azt, hogy Izrael is legyen része egy ilyen jellegű államszövetségnek.

Az izraeli tárgyalóküldöttség közlése szerint a Jordániával való konföderáció ötletét Jared Kushner, Donald Trump amerikai elnök veje és közel-keleti főtanácsadója, valamint Jason Greenblatt rendkívüli közel-keleti küldött terjesztette elő Abbásznak, ám azt nem lehet tudni, hogy pontosan mikor.

A palesztin tárgyalók megszakították a kapcsolatot az Egyesült Államokkal azt követően, hogy Trump elnök tavaly decemberben Jeruzsálemet ismerte el Izrael fővárosának. Azóta a palesztinok nem tekintenek pártatlan közvetítőként Washingtonra.

Kapcsolódó cikkünk: Megszünteti a palesztinok segélyezését az USA

A Háárec című izraeli újság értesülései szerint Abbász azt felelte az amerikai tárgyalók felvetésére: el tud képzelni egy konföderációt Izraellel és Jordániával. Hozzátette, hogy meg is kérdezte az izraelieket, ők egy ilyen javaslatot elfogadnának-e.

Arról azonban nem tudni semmit, hogy egy ilyen államszövetség hogyan működhetne. Izrael az ország zsidó többsége miatt aggódik, így jelenleg igen valószínűtlennek tűnik, hogy hajlandó lenne erre a megoldásra. Jordánia álláspontja is ismeretlen – mutatott rá a dpa német hírügynökség.

A palesztin-jordániai konföderáció gondolata az utóbbi évtizedekben többször is felmerült. Abbász korábban ezzel kapcsolatban azt hangsúlyozta, hogy egy ilyen államszövetség kialakítását csak a független palesztin állam megalapítása után lehetne fontolóra venni.

Forrás: MTI/dpa

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »