November közepe a Brexit-tárgyalások lezárásának új határideje

Kész a tárgyalások rövid idejű meghosszabbítására, hogy lezárják a Londonnal folytatott egyeztetést, amelyet november közepére be kell fejezni – jelentette ki Michel Barnier, az Európai Bizottság Brexit-ügyi főtárgyalója.

Nagy-Britannia március 30-án kívánja elhagyni az Európai Uniót, de a felek a válásról szóló megállapodást az eredeti tervek szerint még az október 18-19-i uniós csúcs előtt szeretnék nyélbe ütni, hogy elegendő időt hagyjanak a parlamenteknek az ügylet jóváhagyására.

Barnier, aki a héten Berlinben tárgyalt, a Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) című német napilap vasárnapi számának azt mondta: „ha figyelembe vesszük a távozási megállapodás ratifikálásához a brit törvényhozásnak és az Európai Parlamentnek szükséges időt, akkor a tárgyalásokat november közepéig le kell zárni. Nincs több időnk. Amire szükségünk van, az a politikai döntések meghozatala” – tette hozzá.

A tárgyalások ugyanakkor jelenleg zsákutcában vannak a főbb kérdésekben, többek között abban, miképpen lehet megoldani az Ír Köztársaság és az Egyesült Királyság részét képező Észak-Írország közötti határellenőrzés kérdését, továbbá az EU és Nagy-Britannia közötti kereskedelmi kapcsolatot. Ebben a megoldhatatlan helyzetben a felek lebegtetni kezdték a tárgyalások lezárására szabott határidő ötletét.

Domic Raab brit Brexit-ügyi miniszter is úgy vélekedett a héten, hogy nem lehetséges betartani a kitűzött októberi határidőt.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/AFP

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »