Belpolitikai viszályt okozott Pakisztánban a holland Szabadságpárt

A pakisztáni rendőrség csütörtökön megállította azt a tiltakozó menetet, amelyet a Tehrik-i-Labbaik (TLP) iszlamista mozgalom indított az előző nap egy Hollandiában tervezett Mohamed-karikatúraverseny miatt. A TLP most azt várja az iszlámábádi vezetéstől, hogy szakítsa meg diplomáciai kapcsolatait Hollandiával.

Az iszlamisták mintegy tízezer tagja indult szerdán útnak Lahorból a légvonalban 270 kilométerre fekvő Iszlámábádba. Menetüket a fővárostól 160 kilométerre fekvő Dzshelam városában tartóztatta fel a rendőrség.

Pakisztáni muzulmánok a Hollandia elleni tüntetésükön Lahorban 2018. augusztus 29-én. A tiltakozást az váltotta ki, hogy Geert Wilders, a holland Szabadságpárt (PVV) vezetője Mohamed prófétát ábrázoló karikatúraversenyt hirdetett meg a közelmúltban. (MTI/EPA/Rahat Dar

A Tehrik-i-Labbaik mozgalom támogatta Imran Hán miniszterelnök hatalomra kerülését a júliusi parlamenti választásokon. Az istenkáromlást tiltó pakisztáni törvényekre hivatkozó TLP most azt várja az iszlámábádi vezetéstől, hogy szakítsa meg diplomáciai kapcsolatait Hollandiával. Idzsáz Asrafi TLP-szóvivő kijelentette: nem hajlandóak a tüntetést feloszlatni, a rendőrségnek „meg kell ölnie őket”, hogy megállítsa a menetet.

Mohamed próféta képi ábrázolását tiltja az iszlám vallás, s mélyen sértő a muzulmánok számára. A pakisztáni kormány bejelentette, hogy a világszervezet előtt is tiltakozni fog a karikatúraverseny ellen.

Sah Mahmúd Kuresi pakisztáni külügyminiszter holland hivatali kollégájával folytatott minapi telefonbeszélgetésében elítélte a Geert Wilders vezette bevándorlásellenes holland Szabadságpárt (PVV) által szervezett karikatúraversenyt. A holland kormány bár elhatárolódott a rendezvénytől, közölte: elkötelezett a szólásszabadság jogának megőrzése mellett.

A TLP politikai súlyát mutatja, hogy tavaly már lemondásra kényszerítették Zahid Hamid pakisztáni igazságügyi minisztert egy állítólag iszlámellenes törvénymódosítás miatt. Azzal vádolták az igazságügyi tárca vezetőjét, hogy kihagyta az ország választójogi törvényéből az utalást Mohamed prófétára. A mozgalom aktivistái akkor hetekig zárták el a főváros utcáit, vezetőik most ismételten ezzel fenyegettek, ha az iszlámábádi vezetés nem tesz eleget követeléseiknek.

  • Kapcsolódó cikkeink:

A legfrissebb hírek szerint mintegy 700 katonát vontak össze Iszlámábádban az egyébként is védett diplomata negyed védelmére, mivel félő, hogy az iszlamista tüntetések átcsaphatnak a pakisztáni fővárosra – mondta egy névtelenséget kérő rendőrtiszt. A térségbe eddig is rendőrök és milicisták ezreit vezényelték a diplomaták védelmére. Az illetékes szerint estére várnak tiltakozó akciókat a városban.

Forrás: MTI/AP

Friss hírek