Látótávolságban a Brexit-megállapodás

A brit Brexit-ügyi miniszter szerint már „látótávolságban van” a megállapodás az Európai Unióval a brit EU-tagság megszűnésének feltételrendszeréről.

Dominic Raab ugyanakkor a brit parlament felső kamarája, a Lordok Háza EU-ügyi bizottságának szerdai meghallgatásán utalást tett annak lehetőségére is, hogy a tárgyalások túlcsúszhatnak az unió által októberre kitűzött befejezési határidőn.

Raab a felsőházi szakbizottság előtt úgy fogalmazott: a brit fél ambiciózusan, gyakorlatias módon és energikusan készül a tárgyalássorozat újabb fordulóira, és ha mindezt az uniós fél is hasonló törekvésekkel viszonozza, „akkor lesz megállapodás”.

A Brexit-ügyi tárca vezetője a meghallgatáson cáfolta azt a sajtóértesülést, hogy Michel Barnier, az Európai Bizottság Brexit-főtárgyalója kerülné a brit kormány javaslatairól szóló tartalmas négyszemközti megbeszéléseket vele. Raab kijelentette: jó szakmai és személyes kapcsolata van Barnier-val, akivel már pénteken „hosszú” tárgyalásra ül össze Brüsszelben.

A The Guardian című baloldali brit napilap szerdai írása szerint Raab uniós tisztviselőknek elpanaszolta, hogy Barnier nem hajlandó vele hosszas és tartalmas megbeszélésekre. A lap forrásai szerint a brüsszeli bizottság főtárgyalója a múlt héten mindössze két órát szánt Raabra, és a pénteken esedékes hivatalos tárgyalási fordulóra is eredetileg csak három órát fordított volna, bár állítólag ezt az időkeretet azóta öt órára bővítette ki. A The Guardian értesülései szerint a brit kormány más illetékesei is „a hajukat tépik”, mivel az EU az ellenkező ígéretek ellenére sem hajlandó a legmagasabb szinten folyó tárgyalások felgyorsítására.

A Lordok Háza szerdai meghallgatásán Dominic Raab is tett utalást arra a lehetőségre, hogy a brit kilépés feltételrendszeréről folyó tárgyalások esetleg nem érnek véget az EU által gyakorlatilag határidőként kijelölt októberi uniós csúcstalálkozóig. A Brexit-ügyi miniszter úgy fogalmazott: fontos lenne „megújult energiával nekifutni” a tárgyalások utolsó szakaszának még az október 17-én kezdődő EU-csúcs előtti időszakban, figyelembe véve azt is, hogy a tárgyalássorozat „túlcsúszhat” ezen az időponton.

Nagy-Britannia EU-tagsága várthatón jövő márciusban szűnik meg, de az Európai Bizottság októberre megállapodást szeretne a kilépési feltételekről annak érdekében, hogy az egyezményt – ha lesz ilyen – a brit parlament, az Európai Parlament és az unióban maradó tagországok törvényhozásai is megvitathassák és időben ratifikálhassák.

Raab a szerdai meghallgatáson kijelentette: „kitartó derűlátással” hisz abban, hogy elérhető a megállapodás a Brexit feltételrendszeréről. Hozzátette: a brit kilépéssel kapcsolatos kérdések 80 százalékában egyetértés van London és Brüsszel között, és már „látótávolságban van” az egyezség.

  • May szerint nem a világvége, ha nem lesz megállapodás
Theresa May brit miniszterelnök ugyanakkor a héten közölte: „az sem jelentené a világ végét”, ha Nagy-Britannia úgy lépne ki az Európai Unióból, hogy nem sikerül megállapodást elérni a jövőbeni kétoldalú kereskedelmi kapcsolatokról.

May, aki kereskedelemösztönző célú afrikai körutat tesz ezekben a napokban, az őt kísérő brit újságíróknak Dél-Afrikában kijelentette: változatlanul úgy gondolja, hogy egy esetleges rossz megállapodásnál az is jobb, ha nem születik megállapodás az EU-val. Hozzátette: a brit kormány megteszi az előkészületeket arra, hogy ilyen helyzetből is sikert kovácsolhasson, de elsősorban azon dolgozik, hogy sikerre vihető, jó megállapodást érjen el.

Kapcsolódó cikkeink:

Barnier szoros kapcsolatokat kínál Nagy-Britanniának

Az Európai Bizottság Brexit-ügyi főtárgyalója szerint az Európai Unió kész példátlanul szoros kapcsolatokat kialakítani az Egyesült Királysággal a szigetország európai uniós tagságának 2019 márciusában várható megszűnése után, de nem fog belemenni olyan megoldásokba, amelyek gyengítenék az egységes belső piacát.

Michel Barnier szerdán Berlinben azt mondta: készen állnak akár a gazdaságra és a kül- és biztonságpolitikai kapcsolatokra kiterjedően is példátlanul szoros együttműködés kialakítására. Az Európai Bizottság főtárgyalója külön megemlítette egy szabadkereskedelmi térség kialakításának lehetőségét is.

„Tiszteletben tartjuk a Nagy-Britannia által meghúzott határvonalakat. Cserébe nekik is tiszteletben kell tartaniuk bennünket. Az egységes belső piac belső piacot jelent… Nem lehet belőle szemezgetni” – mondta a Heiko Maas német külügyminiszterrel folytatott megbeszélése után újságíróknak, utalva az Európai Unió egységes belső piacának négy alappillérére, a munkaerő, az áruk, a szolgáltatások és a tőke szabad áramlására, valamint burkoltan Theresa May brit kormányfő többször hangoztatott kijelentésére, miszerint a Brexit Brexitet jelent.

Heiko Maas is megerősítette: az Európai Unió ellenáll annak, hogy a britek válogathassanak a szabadságelvekből, előnyben részesítve néhányat, elutasítva azonban például a munkaerő szabad mozgását. A német külügyminiszter szerint az Európai Unión belül nem alakulhat ki az a vélemény, hogy a kilépés egyáltalán nem jár hátrányokkal.

Dover, 2018. július 31.
A Nagy-Britannia Európai Unióból való kilépése, azaz a Brexit által inspirált falfestmény egy doveri házfalon 2018. július 31-én. (MTI/EPA/Facundo Arrizabalaga)

A brit kormány részéről júliusban ismertetett javaslatok között szabadkereskedelmi térség létrehozása szerepel az áruk kétoldalú forgalmára vonatkozóan, a szolgáltatások esetében például azonban nem férnének hozzá a jelenlegi szinten egymás piacaihoz a felek.

Theresa May kormányának és az Európai Bizottságnak a tervek szerint októberig kellene megállapodásra jutnia a brit európai uniós tagság megszűnésének feltételrendszeréről, a tárgyalások azonban megrekedtek, és nem kizárt, hogy csak később sikerül megállapodást elérni.

Egyes vélemények szerint pedig annak valószínűsége is nő, hogy az Egyesült Királyság megállapodás nélkül lép ki az Európai Unióból. Ebben az esetben a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) szabályai szerint kellene bonyolítania kereskedelmét az EU-val, ami jelentősen megnehezíthetné a kétoldalú kapcsolatokat.

Forrás: MTI/Reuters/AFP

Friss hírek