Alakul az új NAFTA-egyezmény

Új amerikai-mexikói kereskedelmi egyezmény lép a NAFTA helyébe, és azonnali tárgyalások kezdődnek Kanadával a csatlakozásról – jelentette be Donald Trump amerikai elnök a Fehér Házban tartott sajtóértekezleten hétfőn. 

Az elnök úgy fogalmazott: az Észak-amerikai Szabadkereskedelmi Egyezmény (NAFTA) új neve „amerikai-mexikói kereskedelmi egyezmény”. Majd közölte: az Egyesült Államok, Kanada és Mexikó által aláírt és 1994 januárjában életbe lépett NAFTA újratárgyalása során Washington megállapodott Mexikóval egy kétoldalú kereskedelmi egyezmény kimunkálásában. Egyelőre nem világos, hogy ehhez az egyezményhez csatlakozik-e majd Kanada. Trump azt mondta: még hétfőn telefonon egyeztet erről Justin Trudeau kanadai kormányfővel.

Az amerikai-mexikói megállapodás bejelentésekor Donald Trump bejátszotta az újságíróknak Enrique Pena Nieto mexikói elnökkel folytatott telefonbeszélgetése felvételét. Ebben a mexikói elnök megerősítette: szeretné, ha az egyezmény Kanadával kiegészülve még a héten háromoldalú megállapodássá válna.

Az amerikai elnök, Donald Trump telefonon beszél Enrique Pena Nieto mexikói elnökkel az új kereskedlemi egyezmény bejelentéséről a Fehér Ház ovális irodájában Washingtonban, 2018. augusztus 27-én. Donald Trump elmondta, hogy megkezdi a tárgyalásokat Kanadával is, de lehetséges, hogy külön egyezményt kötnek majd. EPA/SHAWN THEW

Az elnök leszögezte, hogy „ez egy nagyon jó megállapodás mindkét ország számára” és a „kereskedelem nagy napjának” nevezte a hétfőit. Kanada kormányfője vasárnap telefonon egyeztetett a mexikói elnökkel, és jelezte, hogy az amerikai-mexikói nézetkülönbségek kiküszöbölése után csatlakozik ismét a tárgyalásokhoz – mind a mexikói elnök, mind a kanadai kormányfő egyetértett abban, hogy az új kereskedelmi egyezménynek is háromoldalúnak kell lennie.

Forrás: MTI / EPA

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »