Furcsa végeredménye lett a legújabb olasz menekültügyi csatának

Luigi di Maio olasz kormányfőhelyettes, az Öt Csillag Mozgalom (M5S) vezetője kiállt koalíciós partnere, Matteo Salvini belügyminiszter, a Liga elnöke mellett, aki ellen a szicíliai Agrigento ügyészsége vizsgálatot indított azért, mert öt napig nem engedte meg több mint száz illegális bevándorlónak, hogy elhagyja a Catania kikötőjében veszteglő mentőhajót. 

A közösségi hálózatokon vasárnap közzétett videóban Luigi di Maio hangsúlyozta, a belügyminiszter a kormánnyal egyetértésben döntött úgy, hogy a Diciotti hajóval érkezett migránsok nem léphetnek partra. Közös vele a politikai felelősségünk – mondta az M5S vezetője cáfolva, hogy a római kormányban törést okozott a Diciotti-ügy.

Az olasz parti őrség hajója hétfőn kötött ki a szicíliai Catania kikötőjében, de napokig nem sikerült megegyezni a menekültek elhelyezéséről. A hajó fedélzetéről végül csak a vasárnapra virradó éjszaka szállhattak le a migránsok, akik közül százat az olasz püspöki kar (Cei), 20-20 főt pedig Albánia és Írország fogad be. További 25 migránst olasz kórházakban ápolnak. A migránsokat először a szicíliai Messina regisztrációs központjába (hot spot) vitték, innen osztják szét őket. 

Illegális bevándorlók partra szállnak az olasz parti őrség Diciotti hajójának fedélzetéről Catania kikötőjében 2018. augusztus 26-án. A hajó tíz nappal korábban vett a fedélzetére 190, Európába igyekvő migránst Málta környékén a Földközi-tengeren, de néhány kivételtől eltekintve a partra szállásukat Olaszországban mostanáig nem engedélyezte Matteo Salvini olasz belügyminiszter, mert nem kapott garanciát az Európai Uniótól, hogy az utasokat szétosztják a tagállamokban. (MTI/EPA/Orietta Scardino)

Agrigento ügyészsége hivatali visszaélés, túszejtés, törvénytelen őrizetbe vétel címén indított vizsgálatot az olasz belügyminiszter és kabinetfőnöke ellen. A vádak megalapozottságáról az úgynevezett miniszteri bíróság dönt, amelynek 90 nap áll rendelkezésére. Elvetheti vagy engedélyezheti az eljárás elindítását: utóbbi esetben az olasz parlamentnek Matteo Salvini szenátori mandátuma visszavonásáról is szavaznia kell. Hosszú, de nem precedens nélküli eljárásról van szó. Luigi Di Maio ezzel kapcsolatban úgy vélekedett, hogy Salvininek a helyén kell maradnia, de az ügyészség függetlenségét is tiszteletben kell tartani.

Elemzők szerint az ügyészség és a politika közötti „összecsapás” a kilencvenes évekbe repítette vissza Olaszországot. Ezzel egy időben Matteo Salvini szigorú migrációs politikája még jobban erősítette az általa vezetett Liga támogatottságát, miközben a gyengülő M5S a Liga után fut egyszer támogatva, máskor elhatárolódva kormányzati szövetségesétől.

Arra a felvetésre, hogy miután a migránsok többségét olaszországi egyházi intézményekben helyezik el, mégiscsak Olaszországban maradnak, Di Maio azt mondta, így a migránsok befogadása anyagilag nem az olasz államot terheli. 

Az EU-val még lesznek csaták

„Macron és Merkel a szolidaritásról prédikált Itáliának, és aztán nem is válaszoltak a segítségkérésünkre” – hangoztatta az olasz miniszterelnök-helyettes. Leszögezte, Olaszország a partjaira érkező következő migránscsoport esetében is az EU-tagállamok közötti szétosztást fogja kérni. Megjegyezte, „még a nyárnál is forróbb ősz várható” Róma és Brüsszel kapcsolatában, mivel Róma élhet vétójogával az európai költségvetés megszavazásakor, ha az unió nem tanúsít rugalmasságot a tervezett olasz pénzügyi-gazdasági csomaggal szemben. Korábban Luigi Di Maio azt is felvetette, hogy Róma leállítja az uniós befizetéseket.

Ivan Maffeis bíboros, a Cei szóvivője úgy nyilatkozott, hogy Olaszország nyomást igyekezett gyakorolni Európára, amely „gyenge” választ adott. Kijelentette, nem szabad a szegények rovására politizálni. Olasz sajtóértesülések szerint a Vatikán péntektől egyeztetett az olasz hatóságokkal a migránsok befogadásáról, többek között a belügyminisztériummal is.

Ez volt az első alkalom, hogy az olasz püspöki kar ennyire közvetlenül beleavatkozott az olaszországi migrációs politikába.

Forrás: MTI

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »