Megszünteti a palesztinok segélyezését az USA

Donald Trump amerikai elnök utasítást adott a külügyminisztériumnak, hogy „irányítson át” Ciszjordániának, illetve a Gázai övezetnek szánt több mint 200 millió dollár segélyt más programokra – közölte a külügyi tárca egyik névtelenséget kérő tisztségviselője pénteken.

„Felülvizsgáltuk a Palesztin Hatóságnak, valamint a Ciszjordániának, illetve a Gázai övezetnek szánt amerikai támogatásokat, hogy ezeket a forrásokat az amerikai érdekekkel összhangban, az Egyesült Államok adófizetőinek előnyére használjuk fel” – mondta az illetékes.

„A felülvizsgálat eredményeként, az elnök utasítására több mint 200 millió dollárt irányítunk át a 2017-es költségvetési évben megállapított gazdasági támogatási alapokból, amelyeket eredetileg ciszjordániai és gázai övezeti programokra terveztünk költeni. Az összeget most más kiemelt jelentőségű projektekre fogjuk fordítani máshol” – emelte ki a tisztségviselő. Tavaly a támogatásokat egy 230,1 millió dolláros csomag keretében hagyták jóvá. Az nem derült ki, hogy a felszabaduló pénzt milyen célra használják majd fel.

  • Szíria sem kap több pénzt
Hasonló sorsra jutott a szíriai újjáépítésre szánt pénzalap is, Donald Trump múlt héten értesítette az amerikai kongresszust, hogy megszünteti úgynevezett stabilizációs projektjeit Szíriában, azaz elvonja az újjáépítési programokra már korábban elkülönített mintegy 200 millió dollárt .

Tovább a teljes cikkhez

A külügyminisztériumi illetékes szerint a döntésnél figyelembe vették azokat a kihívásokat, amelyekkel a nemzetközi közösségnek a Gázai övezet segélyezésénél szembesülnie kell, valamint azt, hogy a Hamász uralma veszélybe sodorja a terület lakosainak életét és súlyosbítja az egyébként is kétségbeejtő humanitárius és gazdasági helyzetet.

Az ENSZ palesztin menekülteket támogató hivatala (UNRWA), és a palesztinok is felhívták a figyelmet arra, hogy a segélyek csökkentése tovább gyarapítaná a gondokat a Gázai övezetben, amelyet Izrael és Egyiptom blokád alá vont az iszlamista Hamász elszigetelésére.

John Bolton amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó a héten a Reuters brit hírügynökségnek nyilatkozva „csődöt mondott mechanizmusnak” nevezte az UNRWA-t, amely az 1948-as arab-izraeli háború palesztin menekültjei és időközben már utódaik segélyezését látja el. Mint mondta, a palesztinokat segítő ENSZ-szervezet a menekültek státuszára vonatkozó nemzetközi jog megsértésével működik.

„Úgy vélem, már jó ideje esedékes, hogy csökkentsük finanszírozását” – hangoztatta Bolton. Szerinte az UNRWA kiadásainak jelentős része valójában csak arra szolgál, hogy állandósítsa a palesztin menekültek ezen státuszát.

Az Egyesült Államok egyik legnagyobb gondja a Palesztin Hatóságnak juttatott támogatásokkal kapcsolatban az, hogy a forrásokból Rámalláh illetményeket fizet olyan palesztinok hozzátartozóinak, akik Izrael ellen elkövetett erőszakcselekményekben vesztették életüket, sérültek meg vagy ezek miatt kerültek börtönbe. Az Egyesült Államok és Izrael is ismételten követelte az úgynevezett mártírok alapjából történő kifizetések megállítását, mivel szerintük ez terrorcselekmények elkövetésére késztet. Mahmúd Abbász palesztin elnök elutasította, hogy eleget tegyen ezeknek a követeléseknek.

A Palesztinai Felszabadítási Szervezet (PFSZ) hamar reagált az amerikai bejelentésre, „politikai eszközként használt olcsó zsarolásnak” minősítve a forrásmegvonást. Hozzátette: „a palesztin nép és vezetés nem fog meghunyászkodni és meghajolni a kényszer előtt”.

  • Kapcsolódó cikkünk:

Forrás: MTI/Reuters/AP

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »