Trump volt emberei könnyen beleköphetnek az elnök levesébe

A keddi két bírósági atombomba – Paul Manafort elítélése és Michael Cohen vallomása – nem csak az Egyesült Államokban, hanem a világ más fővárosaiban is felkavarhatják a politikai állóvizet.

Michael Cohen, Donald Trump amerikai elnök volt ügyvédje, akit banki és adócsalással, valamint a kampányfinanszírozási törvény megsértésével gyanúsítanak, kedden délután a manhattani bíróságon vádalkut kötött és bűnösnek mondta magát több rendbeli adócsalásban és egy rendbeli banki csalásban. Sőt, eskü alatt vallotta: a 2016-os elnökválasztási kampány során Donald Trump utasította őt arra, hogy a választások befolyásolása végett fizessen két olyan nőnek a hallgatásáért, akik azt állították, hogy évekkel korábban viszonyuk volt az akkor még üzletember Trumppal.

A volt ügyvéd vallomása előtt szinte percekkel találta nyolc rendbeli csalásban bűnösnek az esküdtszék Trump volt kampánymenedzserét, Paul Manafortot. Igaz, további tíz – szintén pénzügyi csalást kimondó – vádpontban az esküdtszék nem jutott dűlőre, ezért  a bíróság munkája szünetel és e vádpontokban akár új esküdtszékkel új bírósági eljárás is kezdődhet, annak függvényében, hogy az ügyészek hogyan döntenek.

Az amerikai politikai kártyapaklit ezzel megkeverték – és úgy tűnik, vele együtt a geopolitikait is. Míg Cohen vallomása leginkább az elnök hatalmát gyengíti, a Manafort-ügy által keltett hullámok mindenütt érzékelhetőek lesznek, ahol Trump nagy téttel rendelkező tárgyalásokat folytat, különösen három fővárosban: Washingtonban, Moszkvában és Kijevben. Nézzük meg sorban mindet.

Washington

Robert Mueller különleges ügyésznek rekordidő alatt sikerült elítéltetnie Trump kampánymenedzserét, helyettes kampánymenedzserét, egykori nemzetbiztonsági tanácsadóját, valamint két kampánysegédjét. Ez a legújabb bizonyíték a különleges tanács módszeres, sebészeti megközelítésére, amelynek már egy elítélést, öt bűnös jogalapot és 35 vádiratot köszönhet az elnök – köztük 12 orosz hírszerzési tisztviselő és három orosz vállalat elleni vádemelést.

Manafort tárgyalása arról szólt, hogy a volt kampánymenedzser 2010 és 2014 között 31 külföldi számlán mintegy 60 millió dollárt tartott. Ebben az időszakban orosz és ukrán oligarchák, köztük Viktor Janukovics volt ukrán elnök tanácsadója volt. Jövedelmét azonban nem vallotta be az amerikai adóhatóságnál, sőt, amikor Janukovics bukása után bevételei megcsappantak, banki csalással jutott nagyobb összegekhez.

Manafort következő tárgyalása, amely szeptemberben kezdődik Washingtonban, még robbanékonyabbnak ígérkezik, ugyanis Mueller csapata több mint ezer bizonyítékot tervez bemutatni – ez közel háromszorosa az általuk eddig szolgáltatottaknak. Ezek rámutatnak majd arra, hogy Manafort európai politikusokat fizetett le, hogy az előző, oroszbarát ukrán kormány mellett lobbizzanak.

Alexandria, 2018. július 31.
Trump-ellenes tüntetők az elnök volt kampányfőnöke, Paul Manafort perének kezdete előtt a Washington melletti, virginiai Alexandriában 2018. július 31-én. A 69 éves Manafort ellen 18 rendbeli bűncselekmény, köztük banki és adócsalás, pénzmosás miatt emeltek vádat. (MTI/EPA/Jim Lo Scalzo)

Ami e szövevényes ügy kapcsán a lényeg: ha az ilyen szinten kiterebélyesedik, ez végre felnyithatja az amerikai Kongresszus szemét, és végül törvénnyel fognak lecsapni az orosz választási beavatkozásokra. Ennek pedig számos következménye lenne:

  • szégyenbe hozná azokat a republikánus politikusokat, akik azzal tervezték tölteni az őszt, hogy megvetéssel beszélnek Rod Rosenstein igazságügyi miniszterhelyettesről, aki csak a munkáját végzi azáltal, hogy vádemeléseket vet ki az ügy kapcsán;
  • elszigetelné a Mueller-vizsgálatot egy „szombat esti mészárlás”-féle dologtól;
  • valamint annak mutatná Trump tweetjeit és ügyvédje, Rudy Giuliani retorikáját, amik valójában: kétségbeesett pózolásnak arra, hogy eltereljék a figyelmet a valódi témáról.

Az már más kérdés, hogy egy ilyen törvény arra lenne-e jó, hogy további cselekvésre bírja a Kongresszust, vagy arra, hogy Trumpot elválassza „cinkostársaitól”. Az azonban biztos, hogy Washingtonon kívül az amerikaiak – beleértve a republikánusokat is – változatlanul úgy vélik, hogy senki sem áll a törvény fölött, még az elnök sem.

Moszkva

A Manafort-tárgyalás után Putyin lassan biztosra veheti, hogy a helsinki csúcstalálkozó utánra vizionált „hosszabb párbeszéd” lehetősége elpárolgott. Bár Trump ragaszkodik ahhoz, hogy „nagyon szomorú” Manafort elítélése miatt, és azoknak a vádpontoknak, amelyekben a kampányszakembert bűnösnek találták, nincs közük az oroszokkal a kampány időszakban történt állítólagos összejátszás ügyéhez, tanácsadóinak fel kell ismerniük, hogy Trump nem engedheti meg magának, hogy az egykori KGB-ügynök országhatárán belül mutatkozzon.

Putyinnak pedig tudnia kell, hogy a nyomás mindaddig csak fokozza a konfrontációt, amíg Oroszország önkényesen támadja a nyugati demokráciákat.

Kijev

Ukrajna szempontjából a helyzet még bonyolultabb: Manafort bukása ugyanis nyomást gyakorol, hogy megbüntessék Janukovics megmaradt híveit – legalábbis azokat, akik nem menekültek el Moszkvába. Kijev azonban paradox módon úgy érezheti, hogy Trump kegyeiben kell maradnia, ami korlátozhatja Ukrajna azon hajlandóságát, hogy kockáztassa az amerikai elnök elidegenítését.

Cohen vallomása lehet a mélypont Trump számára

Michael Cohen ügyvéd vallomása valószínűleg az eddigi legrosszabb dolog, amivel Donald Trumpnak szembesülnie kell elnökként – jelentette ki Michael Caputo, Trump korábbi tanácsadója a Politico című lapnak nyilatkozva. Caputo úgy ítélte meg, hogy Trump korábbi kampánymenedzserének, Paul Manafortnak a pere korántsem annyira aggasztó, mint Michael Cohen eskü alatt tett vallomása.

A Politico idézett egy Fehér Házhoz közeli ügyvédet is, aki szerint Cohen még több kárt okozhat Trumpnak, hiszen rálátása volt az elnök üzleti és személyes ügyeire, és olyan információkkal rendelkezhet, mint talán senki más. Cohen muníciót adhat a demokrata párti politikusoknak, akik – ha az őszi félidős választásokon megszerzik a többséget a képviselőházban – megindíthatják az alkotmányos vádeljárást az elnök elmozdítására.

Hogy Donald Trump és környezete is valóban számol ezzel az eshetőséggel, arra maga Rudy Giuliani, az elnök jogászcsapatának jelenlegi vezetője utalt a minap, amikor egy televíziós interjúban arra figyelmeztetett: a félidős választások tétje éppen az, hogy a demokratáknak lehetőségük nyílik-e az elnök alkotmányos elmozdítására irányuló eljárás megindítására.

A következtetés pedig? Azzal számolhatunk, hogy mind az amerikai belpolitika, mind a geopolitika változni fog. Ami biztos, hogy Trump továbbra is twitterezni fog, Mueller továbbra is keresni fogja a bizonyítékokat, az USA pedig nemsokára egy túlságosan is valóságos, politikai drámával tűzdelt valóságshow kellős közepén fogja találni magát.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: Reuters / Kitekintő / MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »