Az Egyesült Államok nem ad többé pénzt Szíria újjáépítésére

Donald Trump amerikai elnök kormányzata pénteken értesítette az amerikai kongresszust, hogy megszünteti úgynevezett stabilizációs projektjeit Szíriában, azaz elvonja az újjáépítési programokra már korábban elkülönített mintegy 200 millió dollárt – jelentette az AP amerikai hírügynökség amerikai tisztviselőkre hivatkozva.

A tisztviselők szerint a hét éve konfliktus sújtotta ország stabilizálásra szánt forrást másra fordítja a kormányzat, de az így kiesett összeget ellensúlyozzák más donor országok felajánlásai, melyek összesen 300 millió dollárt tesznek ki. Az AP szerint ettől függetlenül a lépés annak jele, hogy a kormányzat eleget tesz Trump arra vonatkozó követelésének, hogy az Egyesült Államok vonja ki magát a szíriai konfliktusból, csökkentse vagy teljesen szüntesse meg ottani jelenlétét. A The New York Times amerikai lap március végén közölte, hogy a szóban forgó 200 millió dollárt befagyasztotta a kormányzat, amíg felülvizsgálja a nagyhatalom szerepét a konfliktusban.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Lavrov szerint feleslegesen vannak Szíriában az amerikai csapatok

Az USA felé is jelzésértékű lesz Putyin hétvégi túrája

Az Axios amerikai hírportál májusban közölte, hogy az amerikai stabilizációs programok finanszírozását csökkenteni fogja a kormányzat. A hírportál akkor emlékeztetett, hogy Washington tavaly is 200 millió dollárt költött e programokra, 2012 óta pedig csaknem 900 millió dollárt fordított a projektekre.

Az iszlám szigorú, konzervatív irányzatát követő Szaúd-Arábia washingtoni nagykövetsége pénteken jelentette be, hogy 100 millió dollárral támogat stabilizációs projekteket az Iszlám Állam dzsihadista szervezet harcosaitól megtisztított északkelet-szíriai térségekben. Az érintett térségben fekszik Rakka is, a terroristák egykori szíriai fellegvára. A térséget nagyobb részben az amerikai támogatású, a dzsihadisták elleni harc egyik legütőképesebb eleme, a Szíriai Demokratikus Erők (SDF) nevű kurd-arab ernyőszervezet tartja ellenőrzése alatt.

Szaúd-Arábia a 2011 óta dúló szíriai polgárháborúban a Bassár el-Aszad szíriai elnökkel szemben harcoló fegyveres csoportok egyik legjelentősebb támogatója. E csoportok javarészt az északi Idlíb tartományba szorultak vissza, miután a szíriai kormányerők és szövetségesei, valamint az amerikai támogatású SDF kiterjedt területeket vontak ellenőrzésük alá. Ha az Egyesült Államok kivonulna Szíriából, a nyugati nagyhatalom riválisai és ellenségei uralnák a gyakorlatilag több részre szakadt országot. Az Aszad-rezsim szövetségesei, Oroszország, Irán és a libanoni Hezbollah szélsőséges mozgalom már megvetette lábát Szíriában, az oroszoknak két hadi támaszpontja is van a Földközi-tenger mellett. 

Északon a fegyveres felkelőket támogató, de a kurd fegyveresekkel ellenséges Törökország vonult be, Ankara és Washington kapcsolatai azonban az utóbbi időben nagyon megromlottak. Így az észak-szíriai kurdok helyzete is kérdésessé válhat, hiszen amerikai támogatás nélkül bármely, Szíriában érdekelt fél magabiztosan megtámadhatja a nagyobb autonómiát kívánó kurdokat.

Forrás: MTI/AP

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »