800 ezer aláírásnál tart a román korrupcióellenes kezdeményezés

Összegyűlt az elegendő számú aláírás Romániában a „Bűnözők nélküli közéletet” elnevezésű kampányban ahhoz, hogy polgári kezdeményezésként terjesszék a parlament elé a büntetett előéletűek megválaszthatóságát korlátozó alkotmánymódosító tervezetet – jelentette be szerdán Dan Barna, a kampányt elindító ellenzéki Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) elnöke.

A pártelnök szerint a szükséges félmillió helyett már a 800 ezret közelíti a támogatók száma, és sikerült legálabb 21 megyében (az ország több mint felében) túllépniük a 20 ezer aláírásos küszöböt. A rendelkezésükre álló néhány napban azonban folytatni fogják még az aláírásgyűjtést, annak reményében hogy az egymilliós számot is elérik, és azért is, hogy mindenütt legyen legalább 15 százalékos „tartalékuk” arra az esetre, ha a hatóságok az ellenőrzés során érvénytelenítenének néhány aláírást.

A kezdeményezők alaptörvénybe foglalnák, hogy ne indulhasson az önkormányzati, parlamenti vagy elnökválasztáson Romániában olyan jelölt, akit korábban szándékos bűncselekményért jogerősen szabadságvesztésre ítéltek. Az eltiltás „ideiglenes” lenne, olyan értelemben, hogy csak arra az időszakra szólna, amíg egy amnesztia, kegyelem vagy törvénymódosítás nem változtat az elítélt jogi helyzetén.

A kezdeményezés főként Liviu Dragnea szociáldemokrata pártelnök félreállítását célozza, akit egy választási csalással kapcsolatos korrupciós perben két év felfüggesztett börtönbüntetésre ítéltek jogerősen. Dragnea – és sok más vezető politikus ellen – további bűnvádi eljárásokat is indított a korrupcióellenes ügyészség, az USR és az utcán tüntető ellenzék pedig azt állítja, hogy a szociálliberális kormány azért próbálja az igazságszolgáltatási reformmal korlátozni az ügyészek mozgásterét, hogy megmentse őket a börtöntől.

Liviu Dragnea, a román Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke (k) érkezik meghallgatására a korrupcióellenes ügyészség (DNA) bukaresti központjába 2017. november 21-én. Az ügyészség lefoglalta a román kormány fő erejét képező PSD elnökének valamennyi ingatlanát és ingóságát, részvényeit, bankszámláin elhelyezett pénzét, valamint minden egyéb bevételét. Az ügyészek 127,5 millió lejt (mintegy 8,5 milliárd Ft) kérnek számon Dragneán, ugyanis állításuk szerint ennyivel károsította meg az államot. (MTI/EPA/Robert Ghement)

Hivatalosan nem az ellenzéki (a korrupcióellenes tüntetéseket szervező) civilek által 2016-ban alapított USR terjesztené a parlament elé az alkotmánymódosító törvényjavaslatot, hanem egy 19 tagú kezdeményező csoport, amelyhez az USR hívein kívül a Romániai Németek Demokratikus Fórumának és a Rezistenta (Ellenállás) Egyesületnek a tisztségviselői is csatlakoztak.

Romániában kétharmados parlamenti többség, valamint érvényes és eredményes népszavazás szükséges az alkotmánymódosításhoz. Magát az alkotmánymódosító törvénytervezetet az USR parlamenti pártként is előterjeszthette volna, a csaknem egymillió aláírással azonban saját, hétszázalékos parlamenti erejét meghaladó politikai súlyt adott a kezdeményezésnek, a márciusban kezdődött, fél éven keresztül tartó aláírásgyűjtési kampány a korrupcióellenes demonstrációk szervezését is segítette.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »