Okinava még mindig érzi a II. világháború hatásait

Több tízezer ember tüntetett augusztus 11-én, szombaton a japán Okinava szigetén egy amerikai katonai bázis tervezett áthelyezése miatt.

Japán és az Egyesült Államok még 1996-ban állapodott meg abban, hogy az amerikai tengerészgyalogság Futenma légitámaszpontját áthelyezik a sziget egy olyan pontjára, a 62 ezer lakosú Nago város egyik kerületébe, Henokóba, amely nem olyan sűrűn lakott, mint a létesítménynek most helyet adó Ginovan város.

A költöztetés ellenzői szerint viszont a helyiek egyáltalán nem akarnak amerikai támaszpontot látni a szigeten, ráadásul a bázis áthelyezése a környezetet is súlyosan károsítaná.

Mintegy 70 ezer ember gyűlt össze a Nahában, Okinava prefektúra központjában tartott demonstráción. A tömeg egyperces néma csenddel emlékezett Okinava szerdán, betegség következtében elhunyt kormányzójára, Onaga Takesira, aki a bázis áthelyezése elleni küzdelem élharcosa volt, és aki élesen bírálta a japán központi kormányzatot amiatt, hogy semmibe veszi a szigeten élők véleményét.

Okinava lakosai Nahában gyűltek össze, hogy kifejezzék véleményüket, azaz, hogy Onega Takeshi kormányzó álláspontján vannak, és visszavonnák az előző kormány idején kiadott engedélyt, amely az amerikai Futenma katonai bázis áthelyezését tenné lehetővé. EPA/HITOSHI MAESHIRO

A 2014-ben megválasztott Onega a támaszpont áthelyezését ellenző csoportok élére állt, és éles kritikákkal illette a központi kormányzatot, amiért az figyelmen kívül hagyta a szigetlakók tiltakozásait. Egy pert is benyújtott a központi kormány ellen, és kijelentette, hogy tervezi az elődje által kiadott feltöltési engedély visszavonását, amely a bázis telepítésének egyik feltétele.

Az új bázist ugyanis úgy hoznák létre, hogy a henokói öbölt töltenék fel földdel és itt kezdenék el kialakítani a henokói bázis helyét. Környezetvédő csoportok arra figyelmeztetnek, hogy az öbölbe tervezett munkálatok veszélybe sodorhatják az ottani korallok és a már eleve erősen lecsökkent állományú, veszélyeztetett dugongok élőhelyét, így a tüntető tömeg a bázis teljes felszámolása mellett állt ki.

A támaszpontok kérdése évtizedek óta társadalmi vita és ellenállás tárgya Okinaván. A mindössze 1200 négyzetkilométeres sziget nagyjából ötödét amerikai katonai bázisok borítják, amelyeken körülbelül 25 ezer katona teljesít szolgálatot – azaz a teljes Japánban szolgáló állomány fele itt állomásozik, és akkor még nem számoltunk a további 20 ezer, szintén amerikai, de nem katonai, hanem civil szerződéssel alkalmazott állampolgárral.

  • Háborús örökség
A Futenma bázis áttelepítése több évszázados feszültséget hoz felszínre a sziget és a Japán kormány között. Okinava volt Japán egyetlen hazai csatatere a második világháború utolsó napjaiban, és a sziget Japán más területeihez képest 20 évvel tovább maradt amerikai ellenőrzés alatt.

Ráadásul az amerikai katonák nagy száma a helyieknek nem a biztonságot jelenti, hanem inkább problémákat okoz. 2016 nyarán Okinava lakosai egy 20 éves helyi nő meggyilkolása miatt vonultak az utcákra, akinek az ügyében egy amerikai személyt tartóztattak le. A tömeg akkor 65 ezer emberből állt, és a tüntetők két évvel ezelőtt is kifejezték ellenvetésüket a bázis áthelyezése ellen, a teljes bezárást követelve. Azonban csak annyi történt, hogy az amerikaiak bevezették némi korlátozást a bázison kívüli alkoholfogyasztásra vonatkozóan.

Valójában a bázis áthelyezéséről szóló 1996-os döntés is egy korábbi bűncselekményhez kapcsolódik, előző évben ugyanis egy 12 éves japán iskoláslányt erőszakoltak meg amerikai katonák, ami szintén tömegtüntetésekhez vezetett. Az áthelyezés pedig azért csúszott immár évtizedeket, mert az új bázis tervezett környékén élők sem helyeslik az építkezést és a katonák odatelepítését –  tartanak a zajtól, a környezetszennyezéstől és a bűncselekményektől.

Nagy esély most sincs arra, hogy a tüntetők elérik céljukat, a tokiói kormány úgy nyilatkozott, hogy a jelenlegi terv az egyetlen járható út, azaz mindenképpen marad a bázis, legfeljebb áthelyezik.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: Reuters / CNBC / MTI / Kitekintő

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »