Új szövetségeket keres Törökország, de az IMF nincs köztük

A török pénznem, a líra árfolyamának zuhanása logikus érvekkel nem magyarázható, az egy Törökország elleni „politikai összeesküvés” eredménye – jelentette ki vasárnap Recep Tayyip Erdogan török elnök, a kormányzó Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) Trabzon tartományi székhelyén.

Erdogan szerint az árfolyamzuhanást eredményező „művelet” célja az, hogy Törökországot megadásra kényszerítse minden területen, így a pénzügyek terepén és a politikában is.

„Nézzünk szembe ezzel az új, alattomos politikai összeesküvéssel. Isten segítségével, felülkerekedünk” – mondta a török elnök. Kijelentette: ezzel az alattomos összeesküvéssel próbálják megdönteni hatalmát, jelenleg pénzzel próbálják elérni azt, amit nem sikerült provokációkkal és a 2016-os puccskísérlettel.

A NATO-szövetséges Egyesült Államok és Törökország kapcsolata az utóbbi időben fokozatosan romlik, amit csak súlyosbított az, hogy Donald Trump amerikai elnök pénteken az acél- és alumíniumcikkek védővámjának jelentős megemelésével fenyegette meg Törökországot. Twitter-bejegyzésében az elnök leszögezte: már utasítást is adott az alumínium 20 százalékos, az acéláruk 50 százalékos vámjának kivetésére, ami augusztus 13-án lép életbe.

A két ország viszonyának elmérgesedéséhez nagyban hozzájárult a több mint 20 éve Törökországban élő Andrew Brunson észak-karolinai lelkipásztor ügye is, de nem az egyetlen problémaforrás a két ország között: az amerikai vád szerint egy török bank több milliárd dollárnyi iráni olajbevétel tisztára mosásában vett részt, illetve az sem javt a helyzeten, hogy Törökország orosz légvédelmi rendszer vásárlására készül.

A feszültségek ellenére nem jó ötlet Törökország elidegenítése

Az USA törvényben tiltotta meg az F-35-ösök leszállítását Törökországnak

Erdogan figyelmeztetett: ha Washington feláldozza kapcsolatát Ankarával, Törökország új piacokat, partnereket és szövetségeseket fog keresni. Ankara elfordul mindenkitől, aki feláldozza stratégiai partnerségét és fél évszázadra visszamenő szövetségét a 81 millió lakosú Törökországgal abból a célból, hogy megőrizze terrorista szervezetekkel ápolt kapcsolatait.

A diplomáciai konfliktus hatására a korábban is gyengélkedő török líra augusztus elejétől óriási zuhanásba kezdett, egyes pénzügyi elemzők már azt javasolták, hogy Ankara forduljon a Nemzetközi Valutaalaphoz (IMF) a gazdasági helyzet további romlásának elkerülése érdekében, de ezt Erdogan vasárnap elutasította, mondván, hogy ezzel feladnák az ország politikai függetlenségét.

  • További cikkeink a témában:

Forrás: MTI/AFP/Reuters/dpa/Kitekintő

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »