Újra megpróbálkozik a tűzszünettel Izrael és a Hamász

Tűzszünetet kötött Izrael és a Gázai övezetet irányító iszlamista Hamász, hogy véget vessenek a kiújult harcoknak – jelentette csütörtök este a Reuters hírügynökség két palesztin illetékesre hivatkozva.

Izraeli részről egyelőre nem kommentálták az értesülést. A tárgyalásokat ismerő palesztin forrás szerint Egyiptom közvetített a két fél között, és a fegyvernyugvás helyi idő szerint éjfél előtt 15 perccel lépett életbe.

Az újabb tűzszüneti próbálkozás előzménye az, hogy szerdán és csütörtökön Izrael több mint 150 célpontra mért csapást a Gázai övezetben, palesztin fegyveresek pedig rakéták egész sorát lőtték ki Izraelre. A Gáza egyik kulturális központját ért izraeli légicsapásokban legkevesebb 18 palesztin megsebesült. Az izraeli tízes tévécsatorna híradása szerint a célba vett ötemeletes torony a Hamász állításával ellentétben nem kulturális központ, hanem a Gázai övezetet uraló radikális iszlamista Hamász szervezet belbiztonsági szervezetének az épülete volt.

Gáza, 2018. augusztus 9.
Izraeli rakéta becsapódása által okozott robbanás Gázában 2018. augusztus 9-én hajnalban. Izrael csapatösszevonásba kezdett a Gázai övezet határa mentén az övezetet uraló, radikális iszlamista Hamász palesztin szervezettel az előző este folyamán kiújult rakétaháború miatt, amely már halálos áldozatokat is szedett Gázában, és számos sebesülést okozott Izraelben. (MTI/AP/Halil Hamra)

Az izraeli szakértők szerint az efféle Hamász-központok lerombolásával a hadvezetés ott folytatja, ahol az ötven napig tartó 2014-es Erős szikla hadművelet végén, a negyvennyolcadik napon abbahagyta: legutóbb akkor hajtottak végre hasonló, jelentős légitámadást nagyobb gázai Hamász központok ellen.

A tévé szerint Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő eredetileg délután négy órára összehívta a nemzetbiztonsági tanácsot, hogy megvitassa az Izrael és az övezet között legutóbb fellángolt erőszak nyomán kialakult helyzetet, de ezt két órával elhalasztotta, mert a tűzszüneti tárgyalásokon közvetítő egyiptomiak Hamásztól ígért válaszára várt.

A Hamász al-Aksza nevű tévécsatornája nem sokkal később megerősítette, hogy Egyiptom közvetítésével jött létre a megállapodás, amelynek célja a „kölcsönös nyugalom” megteremtése.

Az AP amerikai hírügynökségnek egy neve mellőzését kérő Hamász-tisztségviselő úgy nyilatkozott, hogy a tűzszünet csütörtök éjfélkor lépett életbe, és véget vet az elmúlt két napban kiújult erőszaknak. Az illetékes arról is beszámolt, hogy Egyiptom további erőfeszítéseket tesz annak érdekében, hogy hosszú távú tűzszüneti megállapodás jöjjön létre az iszlamisták és a zsidó állam között. A Hamász ehhez csak akkor járul hozzá, ha Egyiptom és Izrael feloldja a Gázai övezet „blokádját”.

  • Korábban nem sikerült

Forrás: MTI/Reuters/AP/Kitekintő

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »