A líra zuhanása mellé még egy kis vámemelést is kap Törökország

Donald Trump amerikai elnök az acél- és alumíniumcikkek védővámjának jelentős megemelésével fenyegette meg Törökországot – természetesen Twitteren. A líra a hírre hirtelen 6,77-ig gyengült a dollárral szemben. 

Twitter-bejegyzésében az elnök leszögezte: már utasítást is adott az alumínium 20 százalékos, az acéláruk 50 százalékos vámjának kivetésére.

„Kapcsolatunk Törökországgal jelenleg nem jó” – írta mikroblogjában Trump. 

A döntésre több mint egy héttel azután került sor, hogy Washington szankciókkal sújtotta a török kormány két miniszterét, mert Ankara nem hajlandó szabadon bocsátani a két éve fogvatartott Andrew Brunson amerikai lelkipásztort.

Az 50 éves, észak-karolinai lelkipásztor több mint húsz éve él Izmirben és a két évvel ezelőtti puccskísérlet után tartóztatták le, azzal vádolva, hogy támogatja az Egyesült Államokban önkéntes száműzetésben élő Fethullah Gülen hitszónok mozgalmát és kémkedik az Egyesült Államok javára. Nemrégiben a börtönből házi őrizetbe helyezték, az amerikai kormány azonban a feltételek nélküli azonnali szabadon bocsátását követeli.

A héten Sedat Önal külügyminiszter-helyettes vezetésével török küldöttség tárgyalt Washingtonban a két ország közötti feszültség enyhítése érdekében, a feleknek azonban nem sikerült áttörést elérniük. A tárgyalásokról nem adtak ki közleményt, és Heather Nauert külügyi szóvivő cáfolta azokat a török sajtóértesüléseket, amelyek szerint valamilyen megállapodás született.

A török elnöki sajtóosztály által közreadott fotón a török elnök, Tayyip Erdogan üdvözli támogatóit a pénteki ima után Bayburt városában, Törökországban, 2018. augusztus 10-én. EPA/TURKISH PRESIDENT PRESS OFFICE HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES

A török líra zuhanása ezután kapcsolt magasabb fokozatba és jelenleg is tart, ma napi mélypontján már 6,77 török lírát kellett adni egy amerikai dollárért, jelenleg 6,37 körül folyik a kereskedés.

Május végén még „csak” a 4,50-es szint körül mozogtak az árfolyamok, de a líra már hosszú évek óta folyamatosan csökkenő pályán áll, 2011 májusában még 1,5 körül állt a dollár / líra árfolyam, azaz 7 év alatt értékének több mint háromnegyedét elvesztette. Ha ehhez hozzátesszük, hogy mind a török állam, mind a török vállalati szektor jelentős dollár adóssággal rendelkezik, máris képet kaphatunk arról, mekkora a baj az országban.

  • Előzmények:

Forrás: MTI / Kitekintő

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »