Brexit: Skócia B-tervet vár Londontól

„B-terv” kidolgozását várja Theresa May brit kormányfőtől Nicola Sturgeon skót miniszterelnök arra az esetre, ha a brit kormánynak nem sikerül elfogadtatnia júliusban ismertetett javaslatcsomagját az Egyesült Királyság európai uniós tagságának megszűnéséről és a jövőbeni kapcsolatokról az Európai Bizottsággal.

A két politikus kedden Edinburghban folytatott megbeszélést a Brexitről, közös programjuk fő témája azonban egy tavaly bejelentett, 1,2 milliárd értékű fejlesztési program hivatalos elindítása volt.

A brit európai uniós tagság 2019 márciusában várható megszűnésével kapcsolatban Sturgeon szerint úgy tűnik, hogy a brit kormány júliusban ismertetett javaslatai „halálra vannak ítélve”. A skót miniszterelnök ezért sürgette Theresa Mayt, hogy dolgozzon ki „B-tervet” annak elkerülésére, hogy megállapodás nélkül szűnjön meg az Egyesült Királyság európai uniós tagsága.

A találkozó előtt nyilvánosságra hozott nyilatkozatában Sturgeon óva intette Theresa Mayt attól, hogy növelje a megállapodás nélküli Brexit esélyeit. Szerinte nem szabad trükként használni az „elrettentés taktikáját” az Európai Unióval folytatott tárgyalásokon. A skót miniszterelnök úgy vélekedett, Theresa May növeli a megállapodás nélküli Brexit esélyeit azzal, hogy tárgyalási taktikája részeként újra és újra kilátásba helyezi ezt.

A skót politikus rámutatott, hogy a brit kormány javaslatcsomagjának csaknem egy hónappal ezelőtti ismertetése óta nincs „látható jele” az előrelépésnek a Brüsszellel folytatott tárgyalásokon. Szerinte a brit kormányfőnek egyértelművé kellene tennie, hogy az Egyesült Királyság milyen kapcsolatokat akar kialakítani az Európai Unióval a jövőben, és ki kell zárnia annak lehetőségét, hogy nem születik megállapodás a brit európai uniós tagság megszűnésének feltételrendszeréről és a jövőbeni együttműködésről.

A skót politikus úgy vélekedett, hogy a megállapodás nélküli Brexit legteljesebb mértékben elfogadhatatlan és rendkívül káros lenne, és azáltal, hogy taktikai megfontolásokból egyre többet emlegetik, megvan a veszélye annak, hogy valósággá válik.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Theresa May válaszul felszólította a skót kormányt, hogy legyen konstruktív, ne szítson ellentéteket a Brexittel kapcsolatban, hanem támogassa a javaslatait. „Az Egyesült Királyság kormánya ésszerű és az ország egészére nézve kedvező javaslatok sorát fogalmazta meg a jövőbeni kapcsolatokról az EU-val” – mondta. Emlékeztetett arra, hogy Skócia négyszer akkora értékben kereskedik az Egyesült Királyság belső piacán, mint az Európai Unióban.

Skóciában a lakosság 62 százaléka az Egyesült Királyság európai uniós tagságának fenntartása mellett szavazott a 2016 júniusi népszavazáson, Nicola Sturgeon pedig többször is azt hangoztatta, hogy Skócia nem fogja eltűrni, hogy akarata ellenére kirángassák az Európai Unióból.

A brit kormány júliusban többek között szabadkereskedelmi térség létrehozását javasolta az áruk kétoldalú forgalmára az Európai Bizottságnak. A szolgáltatások terén viszont a felek nem férnének hozzá egymás piacaihoz a jelenlegi szinten. Megszűnne a munkavállalók szabad mozgása és az Európai Unió Bíróságának hatásköre az Egyesült Királyságban. 

Az Európai Bizottságnak fenntartásai vannak a brit javaslatok egy részének megvalósíthatóságával kapcsolatban.

Forrás: MTI

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »