Görögország megkapta a mentőcsomag utolsó részletét

Folyósította a harmadik görög mentőcsomag utolsó, 15 milliárd eurós részletét hétfőn az euróövezeti állandó mentőalap (ESM), miután júniusban jóváhagyták azt a közös valutát használó uniós tagállamok pénzügyminiszterei.

„Az utolsó kifizetés és a végső értékelés pozitív lezárása azt az üzenetet küldi, hogy Görögország hosszú utat tett meg az utóbbi években. Kifizetődött a görögök elkötelezettsége és kemény munkája” – jelentette ki Klaus Regling, az ESM vezérigazgatója.

„A program augusztus 20-ai lejárta mérföldkő lesz az ország számára. Görögországnak bizonyítania kell a partnerei és a piacok előtt, hogy elkötelezett a reformok megőrzése mellett” – fogalmazott.

Pierre Moscovici uniós pénzügyi biztos azt írta a Twitteren, hogy „ez volt az utolsó fontos lépés az ESM-program lezárása és egy új fejezet nyitása felé”.

Utolsó részletként Athén 15 milliárd eurót kap. Ebből 9,5 milliárdot arra fordítanak, hogy mintegy 24 milliárd euróra duzzasszák fel az ország készpénzkészletét, ami elegendő 22 hónapon át a harmadik segélyprogram lejártát követően. A maradék 5,5 milliárd a lejáró tartozások törlesztésére szolgál.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Az euróövezeti pénzügyminiszterek júniusban egyeztek meg annak a tervnek a végső részleteiről, amely úgymond kiengedi Görögországot a nyolc éven keresztül tartó, megszorításokat követelő pénzügyi segélyprogramból.

Görögország az utóbbi nyolc évben 275 milliárd euró pénzügyi támogatást kapott nemzetközi hitelezőitől, cserébe szigorú költségvetési takarékosságot, megszorító intézkedéseket kellett felmutatnia. Az út rögös volt: a nyolc évre nyúlt „hét szűk esztendő” során kétszer is csaknem „kiebrudalták” Athént az euróövezetből.

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »