Görög diplomatákat utasít ki Oroszország

Bekérette az orosz külügyminisztérium Andreász Fríganasz moszkvai görög nagykövetet, és jegyzéket adott át neki azokról a szimmetrikus válaszintézkedésekről, amelyeket orosz diplomaták júliusi athéni kiutasítása miatt hozott – közölte hétfőn az orosz külügyi tárca.

Az orosz külügyminisztérium TASZSZ hírügynökség által publikált közleménye – amely nem ismertette a válaszlépések részleteit – barátságtalan lépésnek minősítette az „orosz diplomáciai alkalmazottakkal és állampolgárokkal” szembeni görög eljárást.

  • Előzmények:
A Kathimerini című görög újság július 11-én írt arról, hogy Görögország kiutasít két orosz diplomatát, két másiknak pedig megtiltja a belépést az országba a státuszukkal össze nem egyeztethető tevékenységük miatt.

A napilap cikke szerint az orosz diplomaták megpróbálták aláásni a Görögország és Macedónia között az utóbbi új hivatalos elnevezéséről a múlt hónapban megszületett megállapodást, amelynek értelmében a balkáni országot ezentúl Észak-Macedóniának nevezik.

Az egyezség lehetővé teszi, hogy ténylegesen megkezdődjenek Macedónia EU-csatlakozási tárgyalásai, és várhatóan a NATO is hamarosan felveszi az országot tagjai közé.

Nem enyhül a diplomáciai vita Oroszország és Görögország között

Az orosz diplomáciai tárca július 20-án határozott tiltakozását fejezte ki a nagykövetnek „a görög fél oroszellenes nyilatkozatai kapcsán, amelyek két orosz diplomata kiutasításával, illetve két másik diplomata beutazásának megtiltása körül kialakult helyzettel állnak összefüggésben”.

A Reuters jelentése szerint a görög hatóságok közölték: az orosz diplomaták megpróbáltak lefizetni tisztségviselőket, és tüntetéseket is szándékoztak szervezni, hogy megakadályozzák Macedónia – a megállapodás szerinti új nevén Észak-Macedónia – csatlakozását a NATO-hoz.

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »