Iráni diplomata dolgozhat Szaúd-Arábiában

Szaúd-Arábia engedélyezte a belépést területére egy iráni diplomatának, aki az Iráni Iszlám Köztársaságnak a svájci diplomáciai misszión belül létrehozandó érdekképviseleti irodáját fogja vezetni – jelentette az IRNA iráni állami hírügynökség vasárnap.

Az IRNA közölte: „megfigyelők szerint a Rijád és Teherán közötti diplomáciai kapcsolatok javításának kedvező lépéseként” Szaúd-Arábia jóváhagyta a szóban forgó iráni diplomata vízumkérelmét.

A két országról széles körben úgy tartják, hogy egymás térségbeli riválisai, több közel-keleti konfliktusban vívnak proxy háborút, Szíriában és Jemenben is szemben álló feleket támogatnak.

A proxy háború az, amikor egy ország (általában nagyhatalom) kisebb országok konfliktusaiban (főleg polgárháborúkban) az egyik fél mellé állva vívja meg harcát a másik ország ellen (aki a másik felet támogatja).

A síita többségű Irán és a konzervatív szunnita Szaúd-Arábia közötti kapcsolatok mélyponton vannak, a két ország viszonya azután mérgesedett el, hogy utóbbi 2016. január 2-án 46 másik elítélttel együtt „terrorizmus” miatt kivégezte Nimr an-Nimr síita hitszónokot is. Emiatt Teheránban feldühödött tüntetők megrohamozták Szaúd-Arábia nagykövetségét, ami után Rijád megszakította diplomáciai kapcsolatait az iszlám köztársasággal, amely válaszul felrúgta a vahhábita királysághoz fűződő összes kereskedelmi kapcsolatát, és megtiltotta, hogy zarándokok utazzanak Mekkába.
A két ország közötti diplomáciai kapcsolattartást azóta Svájc látja el.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »