Nem sok esélyt kapnak az ellenzéki hangok a zimbabwei választás után

A zimbabwei rohamrendőrség mintegy 20 fős egysége pénteken szétkergette a Nelson Chamisa ellenzéki vezető hararei sajtókonferenciáján megjelent több tucat újságírót.

Az ellenzéki Mozgalom a Demokratikus Változásért (MDC) 40 éves vezetője választási csalásra hivatkozva elutasítja a hétfői elnök-, parlamenti és helyhatósági voksolás eredményét, amely szerint Emmerson Mnangagwa, hivatalban lévő elnök és pártja, a ZANU-PF győzött.

Chamisa egy zimbabwei szállodában akart sajtókonferenciát tartani, amikor a rohamrendőrök megjelentek és menekülésre késztették az újságírókat. Az ellenzéki vezető  korábban az ország igazságszolgáltatásának függetlenségét megkérdőjelezve azt közölte, hogy nem hajlandó bírósághoz fordulni az elnökválasztás eredménye miatt, egyik legfrissebb nyilatkozatában viszont már azt hangoztatta, hogy minden törvényes és alkotmányos eszközt meg fog ragadni a választás érvénytelenítésére.

Mnangagwa a történtekre reagálva kijelentette:

„A Bronte Hotelben lejátszódott mai jeleneteknek nincs helyük társadalmunkban, ezért sürgősen kivizsgáljuk az ügyet, hogy megértsük, mi is történt valójában” – írta az államfő a Twitteren. „Tisztességesen és befolyásmentesen megnyertük a választást, s nincs mit rejtegetnünk, nincs mitől félnünk. Mindenkinek szabad a sajtóhoz beszélnie, amikor csak jónak látja” – tette hozzá.

Ellenzéki tüntetők letépik Emmerson Mnangagwa elnök választási plakátját Hararéban 2018. augusztus 1-jén. A rendőrökkel vívott összecsapásokban hat ember életét vesztette. Ez volt az első választás az afrikai országban azóta, hogy a hadsereg átvette a hatalmat Robert Mugabe elnöktől 2017-ben. (MTI/EPA/Aaron Ufumeli)

Nelson Chamisa viszont határozottan állítja, hogy valójában ő nyert, szerinte a választási bizottság által közzétett adatok sehogy sem állnak össze. A békés választásokat követő erőszakról szólva pedig így fogalmazott: „ez annak megismétlődése, amit a rezsim utolsó évében láthattunk”.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Szerdán a hadsereget vetették be páncélozott járművek és helikopterek támogatásával a köveket dobáló ellenzéki tüntetők ellen, akik azt állították, hogy a ZANU-PF meghamisította az elnökválasztás eredményét. Hat ember meghalt, amikor – részben álarcos – katonák automata fegyvereikből tüzet nyitottak a tömegre. A világhálóra felkerült videofelvételek szerint a katonák fegyvertelen emberekre lőttek.

Forrás: MTI/AP/dpa

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »