Szigorúbb szabályozás vár Németországban az online piacterekre

Szigorítaná az online kiskereskedelem szabályait a német kormány az adókerülés visszaszorítása érdekében. A tervek szerint a piacterek üzemeltetői lesznek felelősek azért, hogy a kereskedők befizessék a forgalmi adót – írta kedden a Süddeutsche Zeitung című német lap.

A törvénytervezet szerint 2019-től az Amazon, az eBay és az összes többi online piactér üzemeltetőinek rögzíteniük kell egy sor adatot a platformjukat használó partnerek tevékenységéről, hogy az adóhivatal könnyebben ellenőrizhesse az adófizetési kötelezettségek teljesítését. Rögzíteni kell majd a kereskedő nevét, címét, adószámát, a tranzakció értékét és időpontját, és ha a kereskedő nem fizeti be a forgalmi adót, a platform üzemeltetőjének kell megtérítenie a kárt.

A Süddeutsche Zeitung kiemelte: a vásárlók gyakran nem is sejtik, hogy az adott árucikket sok esetben például nem az Amazontól veszik meg, hanem a piacteret, online áruházat üzemeltető cég valamelyik külső partnerétől. Ezeknek a kereskedőknek egy része adókerülésre is használja a piacteret – ez főleg a távol-keleti kisvállalkozásokra jellemző.

Egyedül az Amazonon több mint 24 ezer kínai és hongkongi cég árulja termékeit, és ágazati becslések alapján háromnegyedük „megspórolja” a németországi vásárlóknak értékesített árucikkek után fizetendő forgalmi adót. A Távol-Kelet mellett az EU-n kívüli egyéb térségekre is jellemző ez a fajta adózási fegyelmezetlenség, amely becslések szerint legkevesebb egymilliárd euró kárt okoz a német államnak.

Az Amazon és az eBay jelezte, hogy kész együttműködni a német hatóságokkal. A partnerek szűrését már el is kezdték, és több kereskedőt kitiltottak platformjukról – írta a müncheni lap.

A német kereskedelmi szövetség (HDE) kimutatása szerint az online kiskereskedelem robbanásszerűen nő Németországban, a forgalom az utóbbi tíz évben nagyjából megnégyszereződött, a 2008-ban regisztrált 12,6 milliárd euróról tavalyig 48,7 milliárd euróra nőtt, az idén pedig várhatóan 53,4 milliárd euróra emelkedik.

Ez a kiskereskedelmi ágazat teljes – az idén 512,8 milliárd eurósra becsült – forgalmának bő 10 százaléka.

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »