Brüsszelben találkozott a régi és az új katalán elnök

Carles Puigdemont volt katalán elnök Brüsszelből folytatja a harcot Katalónia függetlenségért, miután a német hatóságok döntése nyomán a spanyol bíróság kénytelen volt visszavonni a korábban kiadott európai elfogatóparancsot. A jelenlegi elnök is Brüsszelbe utazott, hogy üdvözölje kollégáját.

Meglehetősen furcsa helyzet állt elő a katalán-spanyol függetlenségi vitában, ugyanis miután Németországban elfogták, a schleswig-holsteini tartományi felsőbíróság úgy döntött, hogy csak a közpénz hűtlen kezelése miatti vád alapján képzelhető el Carles Puigdemont kiadatása Spanyolországnak, mert a lázadás vádja a német jog alapján nem állja meg a helyét.

A spanyol főügyészség tavaly lázadás, zendülés, hűtlen kezelés és egyéb bűncselekmények miatt kezdeményezte büntetőeljárás megindítását a volt katalán kormány, valamint a katalán parlament elnökségének tagjai ellen. 

Erre válaszul a spanyol legfelsőbb bíróság viszont inkább visszavonta az európai elfogatóparancsot. Döntésével Pablo Llarena bíró lényegében elutasította, hogy Németország a katalán függetlenségi vezetőt kizárólag közpénz hűtlen kezelése miatt adja ki Spanyolországnak, így viszont Carles Puigdemont újra szabad lett – legalábbis Spanyolországon kívül, a spanyolországi elfogatóparancs ugyanis érvényben maradt.

  • Előzmények:

A német bíróság enyhébben kezeli Puigdemont függetlenségi harcát

Visszavonták a Puigdemont elleni elfogatóparancsot, de nem örülhet

A politikus szombaton, miután Németországból újra Belgiumba utazott, Brüsszelben tartott sajtótájékoztatót. Ezen kijelentette: Európa-szerte tovább fog harcolni a katalán függetlenségért.

„Utam nem ér véget, amíg minden politikai foglyot ki nem engednek, a száműzetésben lévők vissza nem térhetnek, és amíg a katalán emberek nem gyakorolhatják önrendelkezési jogukat erőszaktól való fenyegetettség nélkül” – hangsúlyozta. „Elutazom kontinensünk legutolsó szegletébe is, hogy képviseljem a katalánok igaz ügyét” – fűzte hozzá.

A volt katalán elnök Carles Puigdemont (jobbra) és a jelenlegi elnök Quim Torra (balra) kezet fognak sajtótájékoztatójukon 2018. július 28-án, Brüsszelben, Belgiumban. EPA/STEPHANIE LECOCQ

Brüsszelben a volt elnökhöz csatlakozott a szintén függetlenségpárti Quim Torra, jelenlegi katalán elnök aki ellen – a korábbi katalán vezetőkkel ellentétben – nincs folyamatban bírósági eljárás, így törvényesen tölti be a tisztséget. Ugyanakkor egyes ellenzéki vélemények szerint ő valójában Puigdemont bábja, önállóan nem hoz döntéseket.

„Puigdemont Brüsszelbe való visszatérése a spanyol állam vereségét jelenti” – jelentette ki Quim Torra a hivatali elődjével közös sajtótájékoztatón.

További csavar a fejleményekben, hogy azóta – részben éppen a katalán válság kezelése miatt – az a spanyol kormány, amely elindította a büntetőeljárásokat, megbukott. Az új, szocialista vezetés valamivel engedékenyebb a katalán függetlenségi politikusokkal szemben, és a PP teljes elzárkózásával szemben törekszenek a párbeszédre, az elszakadást azonban ők is alkotmányellenesnek tartják, és emiatt ki is zárják a lehetőségek közül.

Puigdemont pedig újra támadásba lendült, szombaton már azt jelezte Pedro Sánchez, az új szocialista miniszterelnök felé, hogy itt az ideje előrelépni a katalán kérdésben, a szavak helyett immár tettekre van szükség.

Forrás: MTI / Reuters / Kitekintő

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »