A szíriai elnök visszavárja a menekülteket

Hazájukba való visszatérésre sürgette a szíriai menekülteket Bassár el-Aszad szíriai elnök csütörtökön Damaszkuszban.

Orosz újságíróknak adott interjújában Aszad kijelentette: „Az szeretnénk, hogy minden egyes szíriai visszatérjen hazájába, különösen mióta a terrorizmus felett győzelmet arattunk Aleppóban 2016 végén„.

A szíriai elnök szerint továbbra is a terroristák kiűzése a cél, miközben a szíriai területek többségét már sikerült visszafoglalniuk. A damaszkuszi vezetés és szövetségese, Moszkva terroristának nevezi rezsim fegyveres ellenzékéhez tartozó csoportokat.

Mint mondta, a damaszkuszi vezetés minden tőle telhetőt megtesz az infrastruktúra helyreállítása érdekében, de ez önmagában nem elegendő. „Ezért felszólítjuk a menekülteket, különösen pedig azokat a szíriaiakat, akik (a közel-keleti országban) saját vállalkozással rendelkeztek, hogy térjenek vissza” – tette hozzá.

Aszad szerint az utóbbi fél év során mindössze néhány ezren jöttek vissza. Az államfő elismerte, hogy sokakat visszatart a polgárháborús országban véghezvitt pusztítás, ezért szerinte mindenekelőtt a gazdaság, a munkahelyek, az iskolák, és a lakások helyreállításáról kell gondoskodni. „A szíriai menekültektől függ végső soron, hogy mennyi időt vehet igénybe hazatérésük” – felelte újságírói kérdésre válaszolva. Hangsúlyozta: egyik kiemelt témája Damaszkusz és Moszkva párbeszédének a folyamat felgyorsítása.

Arszal, 2018. július 24.
Szíriai menekült család autójával hazaindulni készül a kelet-libanoni Arszal faluban lévő menekülttáborból 2018. július 23-án. A faluban mintegy 80 ezer szíriai talált menedékre, közülük most 850 kapott engedélyt a szíriai hatóságoktól, hogy hazatérjen a Damaszkusztól nyugatra fekvő al-Kalamun térségébe. (MTI/EPA/Nabil Munzer)

Az országában állomásozó orosz katonai erőkről elmondta: jelenlétük Szíriában a közel-keleti erőegyensúly fenntartásához szükséges, s míg a politikai balansz helyre nem áll a világban.

A szíriai vezető szót ejtett a hét végén Izrael segítségével titokban Jordániába menekített több száz, úgynevezett Fehér Sisakos szíriai aktivistáról is. Kijelentette: a mentőszervezet valójában az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat és helyi szervezete, az egykori an-Nuszra Front cinkosa.

Aszad szerint a Fehér Sisakos aktivisták sorsa, ugyanaz, mint bármely más terroristáé, így két lehetőségük van: vagy leteszik a fegyvert és élnek az amnesztiával, vagy likvidálják őket. Aszad elmondta, hogy a Szíriában maradt aktivisták közül többen visszatértek a polgári életbe. „Nagy részük azonban Idlíbbe ment, ahol terrorista testvéreikkel élhetnek” – tette hozzá.

Aszad bejelentette: a kormányerők egyik következő csapásiránya a részben még mindig felkelők által ellenőrzött északnyugati Idlíb tartomány lesz. Az államfő ezzel összefüggésben nem feledkezett meg a terroristák által uralt egyes keleti, elszigetelt térségek lehetséges célpontokként történő említéséről sem.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/TASZSZ

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »