Trump és Juncker elásták a csatabárdot

Új szakasz kezdődik Washington és az Európai Unió kapcsolatában – jelentette ki szerdán Donald Trump amerikai elnök a Fehér Ház Rózsakertjében az Európai Bizottság (EB) elnökével, Jean-Claude Junckerrel tartott találkozója után.

„Nagyon nagy nap ez a szabad és korrekt kereskedelem számára” – fogalmazott az amerikai elnök a találkozó után, amelyen az Egyesült Államok és az Európai Unió vezetői – az elemzők várakozásaival ellentétben – egyetértettek kereskedelmi vitáik rendezésében.

Donald Trump közölte: megállapodott az Európai Bizottság elnökével abban, hogy együttműködnek az ipari termékek vámmentességének kidolgozásában és a nem autóipari termékeket érintő szubvenciók eltörlésében. Megkezdik a tárgyalásokat az európai acélárukra és alumíniumtermékekre kivetett amerikai vámok, valamint a megtorlásként az Európai Unió által amerikai portékákra kivetett tarifák ügyében.

A tárgyalások ideje alatt egyik fél sem vet ki új vámokat, így az Európából az Egyesült Államokba exportált gépjárművek után nem kell külön illetéket fizetni.

Washington, 2018. július 25.
Donald Trump amerikai elnök (j) fogadja Jean-Claude Junckert, az Európai Bizottság elnökét a washingtoni Fehér Ház Ovális irodájában 2018. július 25-én. (MTI/EPA/UPI pool/Kevin Dietsch)

Az amerikai elnök a megállapodás egyes konkrét részleteit is nyilvánosságra hozta. Elmondta: az Európai Unió „csaknem azonnali hatállyal” megkezdi az amerikai szójabab nagy mennyiségű importját, és az EB elnöke a korábbinál több amerikai cseppfolyósított gáz (LNG) európai vásárlására tett ígéretet.

Jean-Claude Juncker – aki a sajtókonferencián alig szólalt meg – hozzátette: az Egyesült Államok ígéretet tett további LNG-terminálok kiépítésére Európában. Hangsúlyozta: „azzal a szándékkal jöttem ide, hogy megállapodjunk, és meg is állapodtunk”.

Trump közölte: Washington együttműködik az Európai Unióval a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) megreformálása érdekében, és ehhez közös munkacsoportot hoznak létre.

A tárgyalások megkezdése előtt a Fehér Ház Ovális irodájában – az újságírókat és a fotósokat fogadva – Donald Trump „nagyon okos embernek” nevezte Jean-Claude Junckert, aki pedig azt mondta, hogy Brüsszel és Washington „nem ellenségek” és „együtt kell működniük”.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »