Trump elzárta a pénzcsapot, leépít az ENSZ

Nagyarányú leépítéseket jelentett be szerdán az ENSZ palesztinokat segítő szervezete Ciszjordániában és a Gázai övezetben az Egyesült Államok pénzügyi támogatásának  jelentős csökkentését követően.

Az illetékes szakszervezetek szerint az ENSZ Palesztin Menekülteket Segélyező és Munkaközvetítő Hivatalának (UNRWA) döntése végső soron a szervezet mintegy ezer helyi munkatárását érintheti. A döntés tüntetéseket váltott ki a Gázai övezetben.

„Ez halálos ítélet számunkra” – mondta Szabri al-Malaváni, az UNRWA helyi irodája előtt tüntetők egyike, kezében a munkaszerződését megszüntető értesítéssel. „Egy pillanat alatt megszüntették a munkámat, amelyet  12 éven át végeztem” – hangoztatta.

„Az Egyesült Államok döntése, hogy visszatart 300 millió dollár támogatást erős kihatással volt az UNRWA képességeire, hogy élelmezni tudja a palesztin menekülteket, s  kielégíthesse szükségleteiket” – hangsúlyozta Számi Msasa, az UNRWA szóvivője Jeruzsálemben.

Az UNRWA legnagyobb pénzügyi támogatója közelmúltig az Egyesült Államok volt, Washington évi 365 millió dollárral segítette a szervezetet. Donald Trump elnök tavaly ezt az összeget 60 millió dollárra csökkentette, a maradék összeget visszatartotta, és folyósítását ahhoz a feltételhez kötötte, hogy a palesztinoknak tárgyalóasztalhoz kell ülniük Izraellel.

Egyidejűleg az amerikai külügyminisztérium közelebbről nem meghatározott reformokat is sürgetett a segélyszervezetnél.

Habár az ENSZ-hivatal segítséget nyújt palesztin menekülteknek Libanonban, Jordániában és Szíriában is, a mostani intézkedések csak a Gázai övezetet és Ciszjordániát érintik – közölte Msasa. Mint mondta, az UNRWA rendes költségvetéséből fedezte ezeken a területeken sürgősségi programjait, források híján azonban ezt többé nem tudja folytatni. Hozzáfűzte: ezért született az a döntés, hogy július 31-től nem újítják meg a programok dolgozóinak a szerződéseit.

Az UNRWA szerint 280 munkatársukat megtartják, hogy velük folytathassák az élelmiszerosztásokat a kétmillió lakosú Gázai övezet rászorulóinak. Részmunkaidőben foglalkoztatnának tovább mintegy 580 dolgozót, míg 113 fő munkaviszonyát megszüntetik. Ciszjordániában 154 munkatárstól válnak meg.

Msasa szerint végleges döntést augusztus közepéig még nem hoznak arról, hogy az UNRWA iskoláit megnyitják-e a tanév elején.

Az UNRWA-t 1949-ben, a palesztin menekültek megsegítésére hozták létre. Mintegy ötmillió palesztinról gondoskodik az Izrael által megszállt Ciszjordániában, valamint Gázában, Jordániában, Libanonban és Szíriában, 700 iskolát és több mint 140 egészségügyi intézményt működtet, valamint élelmiszersegélyeket oszt a rászorulóknak. Az UNRWA az ENSZ tagállamok felajánlásaiból tudja ellátni feladatát.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »