Az Iszlám Állam valósága Irakban

Donald Trump amerikai elnök múlt héten orosz kollégájával tartott csúcstalálkozóján dicsérte az Egyesült Államok „sikeres hadjáratát”, amely során „már majdnem felszámolták” az Iszlám Államot Szíriában. A terrorszervezet azonban messze van az eltűnéstől a régióban, sőt mi több, Irakban újra bontogatja szárnyait.

A Reuters hírügynökség riportere, Geneive Abdo saját tapasztalatait írta meg egy, a napokban megjelent cikkében. Az újságírónő nemrég tért vissza Irakból, ahol több biztonsági forrás elmondása szerint az Iszlám Államnak sikerül az ország egyes részeiben „helyreállítania magát”. A május 12-i parlamenti választások nyomán bekövetkezett káosz – a sokak által megkérdőjelezett eredmény a széles körben elterjedt csalási vádakkal és az iráni támogatású csoportokkal, amelyek megpróbálnak helyezkedni annak érdekében, hogy biztosítsák a következő kormány felett gyakorolt hatalmukat – ismét segít a terrorszervezetnek abban, hogy együtt tudjon működni az iraki közösségekkel, ahogyan azt 2014-2015-ben is tette, amikor az ország egyharmadát elfoglalta.

Ez a valóság ellentétes a (például) Washingtonban uralkodó nézettel, azaz hogy az IÁ-t csaknem teljesen kiűzték Irakból. „Számos jel mutat arra, hogy közeledik az IÁ feltámadása. Legalábbis ezt látjuk a hírszerzési jelentésekben” – mondta Mowaffak al-Rubaie, az iraki képviselőtanács egy tagja és egyben volt nemzetbiztonsági tanácsadó.

Az Abdo által meginterjúvolt emberek mind arra hívták fel a figyelmet – és ez a tény mindegyikük szerint aggasztó –, hogy vannak arra utaló jelek, hogy a fennmaradó IÁ harcosok túlnyomó többsége iraki, nem pedig külföldi. Ez pedig szinte biztosan nem hat ösztönzőleg arra vonatkozóan, hogy ezek az emberek elhagyják az országot.

Az Iszlám Állam feltámadásának kulcsfontosságú tényezője a csoport azon képessége, hogy meglovagolja a távoli szunnita területeken „dúló” általános elégedetlenséget, ahol azután is maradtak harcosok, miután a csoportot kiűzték a városi erődítményeikből.

A szélsőségeket erősítő egyéb tényezők közé tartozik az államhatalom hiánya, a kormányzati korrupció, amely korlátozza a közszolgáltatásokat, valamint az iraki biztonsági erők gyengesége. A déli iraki városokban a munkanélküliség elleni és a villamos energia hiánya miatti tüntetések közben egyre intenzívebbé válnak, és további lehetőségeket kínálnak az IÁ számára, hogy kihasználja a közfelháborodást és a nép sérelmeit.

Tüntetés Bagdadban 2018. július 20-án. (EPA / AHMED JALIL)

Irak egyik vezető IÁ szakértője, Hisham al-Hashimi biztonsági tanácsadó szerint a terrorszervezet stratégiája „a halál négy háromszögére” épül, amely a csoport által ellenőrzött ritkán lakott területeket jelenti, ahol a fegyveresek a helyi lakosság támogatása nélkül is könnyedén tudnak rejtőzködni.

  1. Az első háromszög a Hamrin-hegység, amelyet az IÁ arra használ, hogy megtámadja az iraki állam biztonsági barakkjait. Ennek a területnek a legnagyobb része a csoport ellenőrzése alatt áll.
  2. A második háromszögben, amely magában foglalja a Szamarrát is, az IÁ nem képes ugyan a tagjai közé toborozni a helyi lakosságot, de a fegyveresek ide vonulnak vissza, ha megtámadják őket.
  3. A harmadik háromszögben, amely valahol Bagdad és Damaszkusz között helyezkedik el, az IÁ emberrablásokat és bombázásokat hajt végre, megzavarja a kereskedelmet és ellopja a kereskedelmi árukat.
  4. A negyedik háromszög pedig az Irak, Jordánia, Szíria és Szaúd-Arábia határán fekvő hatalmas sivatagban van.

„A célpontok kulcsfontosságúak ahhoz, hogy megértsük az Iszlám Állam maradványainak feltámadását, amelynek célja a káoszteremtés, az iraki erők hitelességének megrontása, valamint a biztonsági erők és az átlagos iraki állampolgárok közötti bizalom megfertőzése” – fogalmazott al-Hashimi. Ez teljesen más, mint a szervezet 2014-2015-ös stratégiája volt – ez a nagyobb városok elfoglalására irányult –, jelezve, hogy a csoport egyre inkább gerillaerőnek számít Irakban, legalábbis egyelőre.

Az iraki lakosság frusztrációinak manipulálása ráadásul nem igényel sok erőfeszítést. Bár egy gazdag, olajjal megáldott országban élnek, az északi kurdisztáni régióban elterjedt csempészet elszipkázza a pénzt a központi kormánytól. Ráadásul azokat az irakiakat, akik elvesztették otthonaikat az IÁ elleni küzdelem során az olyan, főként szunniták által uralt városokban, mint például Moszul és Tikrit, csak akkor engedték vissza, ha megvesztegették a síiták által uralt hivatalokat.

Maga a választási eredmény is kézzelfogható mutatója az iraki elégedetlenségnek. Míg az iraki választási bizottság 44,5 százalékosra tette a részvételt, számos megbízható forrás elmondta a Reuters riporterének, hogy a valóságos arány mindössze 20 százalék körül volt.

Ráadásul úgy tűnik, hogy azok sem azt kapják, amit akartak, akik szavaztak. A parlamenti választásokat Muktada asz-Szadr befolyásos síita hitszónok asz-Szajrún nevű pártszövetsége nyerte. Bár a kampány során ígéretet tett a korrupció megszüntetésére, a gazdaság javítására és arra, hogy csökkenti Teherán befolyását a régióban, asz-Szadr jelenleg tárgyalásokat folytat mindenkivel, akiről azt hiszi, hogy segíthet neki a hatalma biztosításában – köztük az Irán által támogatott Fatah csoporttal.

Az iraki legfelsőbb bíróság júniusban elrendelte a szavazatok újraszámlálását, mert csalás és szabálytalanságok gyanúja merült fel, ám Mowaffak al-Rubaie egykori nemzetbiztonsági tanácsadó úgy véli, hogy az irakiak bizalmatlansága azzal kapcsolatban, hogy az új kormány jobban felelősségre vonható-e, mint az elődje, szintén az Iszlám Állam javát szolgálja. Szerinte az IÁ katonai veresége Moszulban és más városokban csak a történet fele, hiszen mindeddig senki sem foglalkozott behatóan annak okaival, hogy az irakiak vajon miért csatlakoztak a terrorszervezethez.

Kihirdettük az Iszlám Állam feletti győzelmet, de hogyan is határozzuk meg ezt a győzelmet? Ez egy társadalmi győzelem volt? Nem. Esetleg politikai győzelem? Nem. (…) A választási eredmény és annak következményei egyre inkább felbátorítják a szélsőségeseket” – fejtette ki al-Rubaie.

Bár az Egyesült Államok által vezetett erők továbbra is támadják az IÁ célpontokat: az Amerikai Védelmi Minisztérium 14, a csoport ellen végrehajtott légicsapást jelentett Irakban és Szíriában július 9-15. között, számos iraki szakértő – akik aggodalmukat fejezték ki amiatt, hogy a koalíció csökkenteni akarja erőit Irakban – azt hangoztatta, hogy nagy szükség van az IÁ elleni harcra az al-Hashimi által azonosított négy háromszögben. Mint elmondták: ha ez nem történik meg, az IÁ továbbra is erősödni fog – és a győzelmi nyilatkozatok még üresebbnek hangzanak majd.

Forrás: Reuters

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »