Enyhült az olasz álláspont migrációügyben

Olaszország belegyezik egy olyan átmeneti időszakba, ameddig még hajlandó átvenni a Földközi-tengeren kimentett menedékkérőket az Európai Unió Sophia elnevezésű akciójában részt vevő hajókról – közölte hétfőn Enzo Moavero Milanesi olasz külügyminiszter Berlinben, miután tárgyalt német kollégájával, Heiko Maasszal.

Róma erre addig hajlandó, míg az EU el nem fogadja a misszió új feladatmeghatározását, ami Milanesi reményei szerint öt héten belül megtörténik. Az olasz kormány nem kérdőjelezi meg a Sophia létjogosultságát, és nem is akar véget vetni az akciónak – derült ki Milanesi szavaiból. „Nem új Sophia misszióról van szó, csak a bevetés szabályairól” – fogalmazott az olasz külügyminiszter.

A Sophia eredeti célja szerint nem mentőakció, a hajók feladata az embercsempészek elleni fellépés, 2015 óta azonban mintegy 50 ezer hajótöröttet is kimentettek a Földközi-tengerből.

A Sophiában jelenleg hat hajó, több repülőgép és helikopter vesz részt. Németország az Elba hajóosztályba tartozó, Mosel nevű segédhajóval járul hozzá a misszióhoz.

Az olasz kormány kilátásba helyezte, hogy a civil mentőhajók után az uniós akcióban részt vevő hajókról sem lesz hajlandó átvenni a Földközi-tengeren kimentett embereket. Megakadályozandó. hogy az uniós hajók olyan helyzetbe kerüljenek, hogy a fedélzetükre vesznek a tengeren több száz embert, majd nem tudnak velük hol kikötni, a bevetést irányító Enrico Credendino elrendelte, hogy hétfőig minden hajó térjen vissza a kikötőbe.

A többi uniós ország arra tett ígéretet az olasz kormánynak, hogy öt héten belül új stratégiát dolgoznak ki arra, hogy mi legyen azokkal az emberekkel, akiket a Sophiában részt vevő hajók mentenek ki a Földközi-tengerből. Az olasz kormány azt akarja elérni, hogy a menedékkérőket osszák szét a többi uniós tagállam között. Milanesi reményét fejezte ki, hogy sikerül a többi országgal kiegyensúlyozott megoldást találni.

Heiko Maas szerint lépésről lépésre haladva tartós megoldást kell találni Olaszországgal közösen. A német külügyminiszter üdvözölte, hogy a Sophia misszió folytatódhat.

„Ez azt jelenti, hogy a műveletet alapjaiban nem fenyegeti veszély, ami jó és fontos hír” – húzta al Heiko Maas.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »