Ősszel tovább éleződhet az iráni-amerikai ellentét

Irán legfőbb vallási és politikai vezetője szombaton támogatásáról biztosította Haszan Róháni iráni elnöknek azt a javaslatát, miszerint elzárják az olajszállító tankhajók útját a Hormuzi-szorosban, amennyiben Washington megakadályozza Teherán olajeladásait.

„Szajed Ali Hamenei ajatolláh szerint az államfőnek az a nyilatkozata –  miszerint ha az iráni olaj nem kerül exportálásra, úgy a térség egyetlen országának olaja sem fog exportálásra kerülni – fontos közlés, amely tükrözi az iráni politika és az iráni rendszer szemléletét” – olvasható az ajatolláh honlapján megjelent közleményben.

A nap folyamán Hamenei az iráni külügyminisztérium tisztségviselőivel tartott megbeszélésén szót ejtett az Iránnal kötött többhatalmi atomalku amerikai felmondásáról is. Az ajatolláh kizárta az újabb tárgyalásokat a washingtoni kormányzattal.

„Sem az amerikaiak szavában, de még aláírásában sem szabad megbízni” – hangsúlyozta. Mint mondta, az Egyesült Államokkal folytatandó tárgyalások értelmetlenek.

Donald Trump amerikai elnök május 8-án bejelentette: országa kilép az iráni nukleáris programról 2015-ben aláírt többhatalmi megállapodásból, és újra életbe lépteti az atomalku ratifikálásakor felfüggesztett szankciókat az iszlám köztársasággal szemben.

Trump egyben figyelmeztette az Egyesült Államok partnereit, hogy november 4-ig hagyjanak fel az iráni olajvásárlásokkal, különben pénzügyi szankciókkal kell számolniuk.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Róháni és az iszlám köztársaság több magas rangú tisztségviselője, valamint az iráni Forradalmi Gárda is kilátásba helyezte, hogy elvágják a Perzsa- (Arab-) öböl menti országokból induló olajszállító tankhajók útját a Hormuzi-szorosban, ha Washington megakadályozná az iráni olajexportot. A tengeren exportált olaj mintegy 20 százaléka halad át naponta a Hormuzi-szoroson.

Forrás: MTI/APA/Reuters

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »