Közös nevezőt talált Trump és Erdogan

Miután nemtetszését fejezte ki az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed kamatemelései ügyében, az Európai Uniót és Kínát az árfolyamok manipulálásával vádolta meg pénteki Twitter-bejegyzéseiben Donald Trump amerikai elnök. Erdogan is hasonló véleményen van.

Mikroblog-bejegyzésében az elnök leszögezte: „Kína, az Európai Unió és mások manipulálják valutájukat és csökkentik kamatlábaikat, miközben az Egyesült Államokban emelkednek a kamatok, a dollár minden egyes nap erősödik, és csökken versenyképességi előnyünk”.

  • Pontosítunk
A dollár nem erősödik minden nap, sőt, 2016 végétől 2018 elejéig meglehetősen sokat gyengült az euróval szemben. 2016 novemberében még bőven 1,05 alatt volt a dollár euróhoz viszonyított árfolyama, 2018 elejére pedig az 1,24-es szint közelébe gyengült, azaz nem egészen másfél év alatt 20% körüli mértékben erősödött az euró (azaz gyengült a dollár).

A dollár csak idén tavasszal erősödött vissza egy hullámban az 1,15-1,18-as szintig, azóta pedig ebben a sávban mozog.

Donald Trump pénteken arra is késznek mondta magát, hogy a Kínából származó valamennyi importtermékre védővámot vessen ki. A főleg gazdasági kérdésekkel foglalkozó CNBC televízióban pénteken reggel sugárzott interjújában vetette fel, hogy akár 500 milliárd dollár értékű kínai árura, azaz a teljes importállományra is kész védővámot kivetni. Az Egyesült Államok tavaly mintegy 505 milliárd dollár értékű kínai árucikket importált.

A CNBC-interjúban Trump – elismerve, hogy kritikája aggodalmakat kelthet -, bírálta az Egyesült Államokban a jegybank szerepét ellátó Fed kamatemelését is, annak ellenére, hogy a Fed új elnökét épp ő jelölte. Mint fogalmazott: „nem tetszik, hogy miközben mi oly sokat áldozunk a gazdaságra, a kamatlábak emelkednek”.

  • Egy közös vonás a török elnökkel
Recep Tayyip Erdogan is a kamatemelések nagy ellensége, azzal a különbséggel, hogy ő nem gyengíteni, hanem erősíteni szeretné az utóbbi 15 évben folyamatosan gyengülő török lírát – ami viszont már önmagában egy meglehetősen éles közgazdasági ellentmondás.

Megijedtek a befektetők Erdogan teljhatalmától

Erdogan a török nép segítségével állítaná meg a líra mélyrepülését

Mégsem működik Erdogan mesterterve

A februárban kinevezett új Fed-elnök, Jerome Powell a múlt héten egy rádiós interjúban arról beszélt: nem számít arra, hogy a Fehér Házból nyomást gyakorolnak a Fed döntéseire.

„Munkánkat szigorúan nem politikai megfontolások szerint, hanem részletes elemzésekre támaszkodva végezzük” – mondta akkor Powell, leszögezve, hogy a kormányzatból soha senki nem próbálta befolyásolni őt.

Tüntetők Donald Trump amerikai elnököt ábrázoló gúnyfigurával követelik az elnök lemondását, a demokrácia védelmét és a korrupció elleni szembeszállást a washingtoni Fehér Ház elõtt 2018. július 18-án, két nappal a Putyin-Trump csúcstalálkozó után. (MTI/EPA/Michael Reynolds)

Donald Trump pénteki interjúja után Lindsay Walters, a Fehér Ház egyik szóvivője sietett kifejteni, hogy az elnök tiszteletben tartja a Fed függetlenségét.

„Régóta ismert az elnök kamatpolitikával kapcsolatos véleménye, és mai megjegyzése csupán e régi álláspontja megerősítése volt” – közölte a szóvivő.

Fentiek fényében még inkább várjuk Jean-Claude Juncker jövő heti washingtoni látogatását, a szabadkereskedelmi vitán túl talán arra is fény derül, Trump szerint hogyan manipulálja az Európai Unió az euró árfolyamát…

Forrás: MTI / Kitekintő

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »