Trump meghívta Putyint Washingtonba, majd megfenyegette

Donald Trump amerikai elnök meghívta Washingtonba Vlagyimir Putyin orosz elnököt – jelentette be Twitter-bejegyzésben a Fehér Ház szóvivője.

Mikroblog-bejegyzésében Sarah Huckabee Sanders közölte: az elnök felkérte John Bolton nemzetbiztonsági tanácsadót, hogy hívja meg Vlagyimir Putyint, de – mint a szóvivő fogalmazott – „az erről folyó egyeztetések már folyamatban vannak”.

Donald Trump csütörtökön délelőtt közzétett Twitter-bejegyzésében már utalt egy újabb csúcstalálkozó lehetőségére, hiszen azt írta: „türelmetlenül” várja a második találkozót Putyinnal, hogy megkezdhessék a Helsinkiben felvetett problémák megoldását. A bejegyzésben konkrétumokat is említett, köztük a terrorizmus elleni küzdelmet, Izrael biztonságának ügyét, az atomfegyverek elterjedésének megakadályozását, Ukrajnát, a Közel-Keletet és Észak-Koreát. A találkozóra ősszel, a Fehér Házban kerülhet sor.

A bejelentés előtti órákban szavazta meg az amerikai szenátus egyhangúlag azt a határozatot, amely elutasítja Vlagyimir Putyin hétfőn tett javaslatát, hogy amerikai illetékesek részt vehessenek azon orosz hírszerzők oroszországi kihallgatásain, akik ellen az amerikai igazságügyi minisztérium vádat emelt a 2016-os amerikai választási folyamatba történt beavatkozás miatt, és cserében oroszok is részt vehessenek olyan amerikai állampolgárok kihallgatásain, akiket egyelőre nem pontosított bűncselekmények elkövetésével vádoltak meg Moszkvában. A javaslatot csütörtökön a Fehér Ház is elutasította.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Donald Trump nem sokkal ezután – a meghívás dacára – a CNBC televíziónak adott interjúban közölte: ha nem sikerül javítani az Egyesült Államok és Oroszország viszonyán, akkor ő maga lesz az orosz elnök legnagyobb ellensége.

Az elnök a főként gazdasági kérdésekkel foglalkozó tévécsatornának csütörtökön adott interjút, amelyet helyi idő szerint pénteken sugároznak. Csütörtök este azonban a CNBC részleteket hozott nyilvánosságra belőle.

Trump az interjúban kifejtette: nagyra értékelte, hogy lehetősége nyílt az amerikai-orosz kapcsolatok javítására, és szerinte jól megférni Putyin elnökkel és Oroszországgal „nem rossz”, hanem „jó dolog”. Ugyanakkor azt állította: hosszú évek óta ő az első elnök, aki keményen bánik Oroszországgal. Ostorozta elődjét, Barack Obama demokrata párti elnököt, aki – megfogalmazása szerint – „totális balek” volt Oroszországgal kapcsolatban.

Az interjút még azelőtt rögzítették, hogy nyilvánosságra hozták a Putyinnak szóló washingtoni meghívást, amit az amerikai politikai elit egyébként meglepetéssel, vagy éppenséggel felháborodással fogadott.

Dan Coats, az amerikai hírszerző szerveket összefogó Országos Hírszerzési Igazgatóság (DNI) vezetője a nemzetbiztonsági kérdésekkel foglalkozó, coloradói Aspen Fórumon egy panelbeszélgetésen hallotta a hírt, és  először hitetlenkedve azt kérdezte: „Megismételné, kérem?”, majd annyit mondott: „Az sajátságos lesz!”. A hírszerzés csúcsvezetője aztán kifejtette, hogy Vlagyimir Putyinnak minimum tudnia kellett a 2016-os amerikai választásokba történt orosz beavatkozásokról, de meglehet, hogy ezt eleve ő rendelte el. Coats hozzátette: mindmáig egyáltalán nincs információja arról, hogy a hétfőn Helsinkiben tartott csúcstalálkozón mi hangzott el Donald Trump és Vlagyimir Putyin négyszemközti megbeszélésén.

Chuck Schumer, a demokrata párti szenátorok frakcióvezetője közleményt adott ki, amelyben leszögezte, hogy Trumpnak mindaddig nem szabadna találkoznia és tárgyalnia az orosz elnökkel, amíg nyilvánosságra nem kerül, hogy a hétfői kétórás négyszemközti megbeszélésen mi történt, miről állapodtak meg. Schumer szerint Donald Trumpnak többé nem volna szabad négyszemközti tárgyalásokat folytatnia Vlagyimir Putyinnal, sem az Egyesült Államokban, sem Oroszországban, sem másutt.

Forrás: MTI

Friss hírek