Nem enyhül a diplomáciai vita Oroszország és Görögország között

Oroszország úgy döntött, hogy orosz diplomaták Görögországból történt kiutasítására válaszul görög diplomatákat fog kiutasítani, de számukat, illetve azt, hogy meddig kell elhagyniuk Oroszországot, egyelőre nem határozta meg – közölte Andrej Maszlov, Oroszország athéni nagykövete csütörtökön.

A görög külügyi tárca reagálásában hangsúlyozta: Moszkvának fel kell hagynia a görög belpolitikai folyamatokba történő beavatkozással, és azzal, hogy tiszteletlenül bánik Athénnal.

  • Előzmények
A Kathimerini című görög újság július 11-én írt arról, hogy Görögország kiutasít két orosz diplomatát, két másiknak pedig megtiltja a belépést az országba a státuszukkal össze nem egyeztethető tevékenységük miatt.

A napilap cikke szerint az orosz diplomaták megpróbálták aláásni a Görögország és Macedónia között az utóbbi új hivatalos elnevezéséről a múlt hónapban megszületett megállapodást, amelynek értelmében a balkáni országot ezentúl Észak-Macedóniának nevezik.

Az egyezség lehetővé teszi, hogy ténylegesen megkezdődjenek Macedónia EU-csatlakozási tárgyalásai, és várhatóan a NATO is hamarosan felveszi az országot tagjai közé.

„Már bejelentettük, hogy paritásos válaszlépések lesznek. Azt nem tudom megmondani, mikor, kiket és hány személyt utasítunk ki, de a mostani gyakorlatot alapul véve biztosan így lesz” – hangsúlyozta Maszlov. Az orosz diplomata egyben szót ejtett arról is, hogy Szergej Lavrov orosz külügyi tárcavezető szeptemberre tervezett látogatása Görögországban a jelenlegi helyzetben nem időszerű.

Oteszovo, 2018. június 17.
A görög (b) és a macedón zászló a Preszpa-tó partján, a macedóniai Oteszovo közelében 2018. június 17-én. A macedón és a görög külügyminiszter aláírta a Macedónia nevéről a két ország között kialakult vitát lezáró egyezményt a görög-macedón-albán hármas határ térségében, a Preszpa-tó görög oldalán fekvő Pszaradesz faluban 2018. június 17-én. (MTI/EPA/Nake Batev)

Az athéni külügyminisztérium a nap folyamán reagált azokra a Moszkvából érkező vádakra, melyek szerint a görög vezetés nem folytatott párbeszédet az orosz hatóságokkal szándékairól. A tárca szerint Athén Moszkva elé terjesztette a bizonyítékokat, amelyek alapján cselekedett. Hozzáfűzte: az orosz hatóságok „nagyon is tudatában vannak, mit csinálnak az embereik”, s úgy tűnik, „igazolni akarják ezeket a törvénytelen cselekedeteket„.

„A Görögország iránti folytonos tiszteletlenségnek véget kell vetni. Senkinek sincs joga arra, hogy beavatkozzon a görög belügyekbe” – ismertette álláspontját a görög külügyminisztérium. A tárca szerint Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő korábbi megnyilatkozása bizonyítja, hogy „nincs tisztában a mai világgal, amelyben az államok, függetlenül méretüktől önállóak, s független, sokrétegű és demokratikus külpolitikát képesek folytatni”.

Dimítrisz Canakópulosz görög kormányszóvivő később megerősítette az orosz diplomaták kiutasítására vonatkozó döntéseket. A Reuters jelentése szerint a görög hatóságok közölték: az orosz diplomaták megpróbáltak lefizetni tisztségviselőket, és tüntetéseket is próbáltak szervezni, hogy megakadályozzák Észak-Macedónia csatlakozását NATO-hoz.

  • Kapcsolódó cikkeink

Forrás: MTI/TASZSZ/Reuters

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »