Észak-Korea és Zimbabwe különleges barátsága

A nemzetközi elszigeteltség éveiben Zimbabwe érdekes barátra lelt a szintén páriának számító Észak-Koreában. A két ország közti kapcsolat főként a katonaságra, valamint a csempészáruk kereskedelmére koncentrálódik.

Zimbabwe történelmet ír július 30-án: az afrikai országban 1980 óta először tartanak szabad választásokat. Az, hogy az ország Robert Mugabe 37 éves egyeduralmát követően ezt megteszi, egyértelmű nyitás a Nyugat felé.

Emmerson Mnangagwa, aki közvetlenül Mugabe megbuktatása után, novemberben került hatalomra megpróbálja visszaintegrálni a dél-afrikai államot a nemzetközi közösségbe, valamint felvirágoztatni az elmúlt évek rossz gazdálkodása miatt haldokló gazdaságát. A 75 éves, dörzsöltsége miatt gyakran Krokodil ragadványnéven emlegetett Mnangagwa az idei Világgazdasági Fórumon ezen kívül kijelentette: országa nyitott az üzleti élet képviselői előtt.

Zimbabwe azonban a sok évtizedes nemzetközi elszigeteltségében szokatlan barátot talált: Észak-Koreát.

Hogy történt ez?

Zimbabwe és Észak-Korea kapcsolata a hidegháborúig nyúlik vissza, amely során Phenjan számos felszabadító mozgalmat támogatott Afrikában. Például a Zimbabwében jelenleg kormányzó párt, a Zimbabwe Afrikai Nemzeti Szövetsége – Hazafias Front (ZANU-PF) fegyveres frakciójának tagjait is képezte, amely azért harcolt, hogy kiűzze a fehér kisebbségi uralmat az országból, amely akkoriban brit gyarmat volt.

Onnantól kezdve, hogy Robert Mugabe 1980-ban, az ország függetlenségét követően hatalomra került, az észak-koreai katonai képzés szorosan kapcsolódott az ország vezetéséhez. Mugabe ugyanis egyetértett az akkori észak-koreai vezetővel, Kim Ir Szennel, hogy Phenjan képezze ki a zimbabwei hadsereg Ötödik Brigád névre keresztelt egységét, amely az elnök közvetlen irányítása alatt állt, és részben arra szolgált, hogy megszilárdítsa hatalmát az országban.

„Az Ötödik Brigád a kegyetlenségéről volt híres” – mondta Daragh Neville, a Chatham House Afrika-Észak-Korea szakértője. A katonai egységet tartják ugyanis felelősnek az 1983-as matabeleföldi mészárlásért, amely során legalább 20 000 ember lelte halálát. „Ami a Matabeleföldön történt, a mai napig rendkívül érzékeny kérdés Zimbabwében” – tette hozzá Neville.

Az 1990-es évek végén kezdődő, körülbelül egy évtized különösen zavaros időszak Zimbabwe történelmében, amely során az ország hiperinflációval, zavargásokkal és sztrájkokkal küzdött, azonban kapcsolata Észak-Koreával folyamatosan erősödött.

William Attwell, a világ legnagyobb cégeit a feltörekvő piacokkal kapcsolatos stratégiai tanácsokkal ellátó Frontier Strategy Group szakértője „ideológiai hálótársként” jellemezte a párost, amely a nemzetközi elszigeteltség miatt vállalt szolidaritást egymás iránt. „Mugabe – többek között Nyugat-ellenes beszédei során – az észak-koreai önállóság ideológiájából merített ihletet” – mondta Attwell.

A tiltott árucikkek kereskedelme

A Zimbabwe és Észak-Korea között mozgó csempészáruk a kétoldalú üzleti kapcsolatok kulcsfontosságú részét képezik.

„Mivel a nyugati szankciók kevés lehetőséget adtak a fegyverzet külföldről történő beszerzésére, Észak-Korea lett a zimbabwei hadsereg egyik legfontosabb ellátási forrása, amely mára egyike a régió legjobban képzett és felszerelt csapatainak” – magyarázta Attwell.

Emellett fontos megemlíteni, hogy az afrikai üzleti tevékenység nagy része mögött állítólag az észak-koreai tulajdonú Mansudae Overseas Projects vállalat áll. Phenjan ugyanis jelentős szoborexportőrnek számít: többek közt Robert Mugabe is rendelt tőle két szobrot saját magáról, mégpedig 5 millió dollárér értékben. A vállalat készítette továbbá a zimbabwei főváros, Harare mellett található Nemzeti Hősök Emlékművét.

Ezen kívül több incidens is ismeretes, amikor csempészek zimbabwei elefántcsontot és orrszarvúszarvat próbáltak bevinni Észak-Koreába, valamint uránt, amit a rezsim felhasználhatott nukleáris programjának fejlesztése során.

Az ENSZ azonban árgus szemmel figyel mindenféle hasonló tevékenységet: jelenleg hét afrikai ország esetében folytat vizsgálatot az észak-koreai szankciók esetleges megsértése miatt.

Ellenszegülés a Nyugattal

A ZANU-PF katonai támogatása miatt Észak-Korea jelentősen hozzájárult Mugabe 37 éves uralmához. Azonban „az észak-koreai kapcsolat viszonylag kevés ahhoz, hogy enyhítse Zimbabwe hosszú távú gazdasági bajait” – mondta Attwell. Ráadásul Észak-Korea saját gazdaságát is tönkretették a nemzetközi közösség által kivetett szankciók, függetlenül a zimbabwei kereskedelemtől.

„Zimbabwe közeledése Észak-Korea felé inkább a Nyugattal történő dacolás volt, nem pedig a két ország közti érdemi diplomáciai és üzleti kapcsolatok gyakorlati megnyilvánulása” – fejtette ki Charles Laurie Dél-Afrika szakértő, a Verisk Maplecroft globális vállalati kockázatkezelő cég munkatársa.

A változás szele

Mind Zimbabwe, mind Észak-Korea jelenleg igyekszik nyitni a nemzetközi közösség felé. És bár Zimbabwe februárban katonai delegációt küldött Észak-Koreába, egy helyi hírösszefoglaló szerint mindkét ország azon törekvése, hogy máshol „építsen hidakat”, veszélyeztetheti történelmi barátságukat.

Emmerson Mnangagwa jelenlegi zimbabwei elnök vezetése sarokkövévé tette az ország nemzetközivé válását. „Mnangagwa a megbékélés útját fogja járni, így pedig valószínűleg nem akarja majd karnyújtásnyi távolságban tartani Észak-Koreát” – mondta Laurie. Ahogy az elnök a július 30-ai választásokra készül, „nem látni semmiféle jelét annak, hogy elő akarná mozdítani a kapcsolatot Észak-Koreával, amely így alig több, mint a korai Mugabe-korszak megosztó relikviája”.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: CNBC / Kitekintő

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »