Olajmezőnél tüntetnek az elégedetlen irakiak

Mintegy kétszázötven tüntető gyűlt össze kedden a dél-iraki Zubair olajmezőnél, hogy a kilencedik napja tartó, több városra kiterjedő megmozdulások keretében hangot adjanak nemtetszésüknek a silány minőségű közszolgáltatások és a munkanélküliség miatt. A rendőrség gumibottokkal és műanyagcsövekkel ütlegelve oszlatta fel a tömeget.

Szemtanúk beszámolója szerint az olajmezőnél tüntetők köveket hajigáltak a rendőrökre és gumiabroncsokat gyújtottak fel. A keddi tüntetés az olasz Eni olajipari csoport által működtetett zubairi olajmezőnél nem okozott fennakadást az olajtermelésben, ahogy a brit BP és az orosz Lukoil olajcégek által működtetett, a közelben lévő másik két mezőnél sem – közölték olajipari tisztviselők.

A Reuters brit hírügynökség rámutatott, hogy súlyos következménnyel járhat a közel-keleti ország gazdaságára, ha akadozni kezdene az olajtermelés, mert Irak állami bevételeinek 95 százaléka származik az olajexportból, a közel-keleti ország az OPEC második legnagyobb olajtermelője Szaúd-Arábia után.

A több mint egy hete tartó tüntetések során a tiltakozók olajkitermelési létesítményeket, kormányzati épületeket, politikai pártok irodáit és síita milíciák épületeit támadtak meg, Nadzsaf síita szentváros repülőterét múlt pénteken megrohamozták, ami miatt több térségbeli légitársaság törölte járatait.

A Reuters szerint a megmozdulások hátterében az áll, hogy a dél-irakiak szerint vezetőik nem osztják meg az olajbevételeket, az országot tizenöt éve irányító síita többségű kormányok keveset tettek a síita hátország fejlesztése érdekében.

Haider al-Abádi iraki kormányfő a múlt héten fogadkozott, hogy forrásokat szabadítanak fel, melyeket a térség közszolgáltatásainak javítására fordítanak. Megfigyelők szerint azonban lényeges pénztámogatás nem fog érkezni a térségébe, ugyanis Iraknak az Iszlám Állam dzsihadista szervezettel vívott harcok következményeire, azaz a rommá lőtt városok és települések újraépítésére kell összpontosítania a jövőben.

A megmozdulások mindeddig nem zavarták meg az olajkivitelt, Irak átlagosan napi 3,5 millió olajhordót exportált júliusban – közölte egy magas rangú olajipari tisztségviselő.

Egy korábbi jelentés, mely szerint tüntetők a hétvégén eltorlaszolták a Baszrából Umm-Kaszr kikötővárosba vezető utakat, ahova az olajtermékeket szállítják exportra, arra utalhat, hogy az elégedetlenkedők az olajkivitel megzavarásával próbálnak nyomást gyakorolni a kormányra. Az nem világos, hogy a hatóságok azóta megszüntették-e az úttorlaszokat.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/Reuters

Friss hírek

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »
Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »