Algéria a sivatagba száműzi a hozzá forduló illegális bevándorlókat

Algéria ismét visszaszállított illegális migránsokat a sivatagba, miután egy időre felhagyott azzal a gyakorlatával, hogy erőszakkal kitoloncolja a szaharai határán át azokat a migránsokat, akik illegálisan léptek be az országba ezen a határszakaszon – közölte egy ENSZ-tisztségviselő.

Először az AP hírügynökség jelentette június végén a Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) adataira alapozva, hogy Algéria az utóbbi 14 hónapban több mint 13 ezer kiutasított bevándorlót – köztük várandós nőket és gyerekeket – hagyott magára a Szaharában ivóvíz és élelem nélkül. A hír megjelenése után megszűnt a kitoloncolás az Algériával szomszédos Nigerbe és Maliba, és ezt a tényt az AP saját beszámolója eredményének is tulajdonította.

Giuseppe Loprete, az ENSZ Nemzetközi Migrációs Szervezetének (IOM) nigeri vezetője azonban szombaton közölte, hogy Algéria az utóbbi napokban ismét visszaszállított sivatagi határvidékére 16 különböző országból származó 391 illegális bevándorlót.

                                         Európába igyekvõ afrikai illegális bevándorlók egy Tripolitól keletre húzódó tengerparton 2018. június 20-án, (MTI/AP/Líbiai parti õrség)

A hírügynökség azt írta korábbi jelentéseiben, hogy a határvidékre visszaszállított emberek többsége Niger felé indult el a tűző napon. A szerencsésebbeknek sikerült keresztülvergődniük azon a 15 kilométeres „senki földjén”, amelynek végén elérik Asszamaka határfalut. Többen napokig bolyongtak a forróságban, mire egy ENSZ-mentőcsapat rájuk talált és segített rajtuk, sokan viszont odavesztek. Az AP által megkérdezett túlélők elmondása szerint sok ember egyszerűen nyomtalanul eltűnt a Szaharában.

Algéria először még visszautasította a jogsértésekre vonatkozó bírálatokat, és azt állította, hogy a vádak egy rosszindulatú kampány részei, amellyel a környező országokat akarják feldühíteni. Algír később már nem reagált e jelentésekre.

Az algériai hatóságok egyre többször utasítottak ki az országból tömegesen bevándorlókat azóta, hogy az Európai Unió tavaly októberben fokozta az észak-afrikai országokra gyakorolt nyomást az Európa felé igyekvő migránsok feltartóztatása érdekében.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »