Agresszív tüntetés Dél-Irakban

Hetedik napja tüntetnek az iraki olajexport szempontjából kulcsfontosságú dél-iraki Baszra városban a silány minőségű közszolgáltatások és a munkanélküliség miatt. A tüntetők vasárnap megpróbáltak behatolni egy kormányzati épületbe, a biztonsági erőkkel történt összecsapásban számos ember megsebesült.

A rendőrség közlése szerint a rendfenntartók a levegőbe lőttek, hogy feloszlassák a feldühödött tömeget.

Baszra fontos logisztikai központja az olajexportnak, amely a kormány bevételeinek több mint 95 százalékát adja – írta a dpa német hírügynökség.

A megmozdulások korábbi napjaihoz hasonlóan vasárnap is tüntettek a város egyik olajfinomítója közelében, ahol ugyancsak összecsapások voltak a rendfenntartók és a tiltakozók között. A Reuters brit hírügynökség összesítése szerint összesen 48 ember szenvedett sérüléseket a baszrai erőszakban.

Tüntetők mindemellett eltorlaszolták a Baszrából Umm-Kaszr kikötővárosba vezető utakat, ahova az olajtermékeket szállítják exportra.

Baszrai tisztviselők közölték: a tüntetések nem okoztak fennakadásokat az olajtermelésben. A Reuters rámutatott, hogy súlyos következménnyel járhat a közel-keleti ország gazdaságára, ha akadozni kezdene az olajtermelés.

Haider al-Abádi iraki kormányfő pénteken Baszrába utazott, ahol biztonsági és kormányzati tisztségviselőkkel tanácskozott. A miniszterelnök fogadkozott, hogy forrásokat szabadítanak fel, melyeket a baszrai áram- és vízellátásra, valamint az egészségügyre fordítanak.

                                                            Baszra város Dél-Irakban

A Reutersnek nyilatkozó 25 éves, diplomás munkanélküli Uszama Abbász szerint az országot 15 éve vezető síita többségű kormányok mindeddig csak hazudtak. „Még mindig mocskos vizet iszunk, és már elfelejtettük milyen is a működő légkondicionáló nyáron” – panaszolta.

A 38 éves, ugyancsak munkanélküli Ziád Fadil Abádi pártjára utalva ugyancsak az említett hírügynökségnek azt mondta: a Dava Párt 15 éve irányítja az országot, „és vezetői mindeddig egyetlen ígéretüket sem váltották valóra”.

A Reuters megjegyezte: Szaddám Husszein néhai iraki vezető elnyomta az ország lakosságának többségét adó síitákat, hatalma alatt a kormány elhanyagolta az ország déli részét, amely a síiták hátországa. A megdöntését követően felállt kormányok ugyancsak keveset tettek Baszra és a térség más nagyvárosainak fejlesztéséért.

Megfigyelők szerint azonban lényeges pénztámogatás nem fog érkezni Baszrába és térségébe, ugyanis Iraknak az Iszlám Állam dzsihadista szervezettel vívott harcok következményeire, azaz rommá lőtt városok és települések újraépítésére kell összpontosítania a jövőben.

A megmozdulások a térségben nemcsak Baszrára korlátozódnak, több helyen is tüntetések voltak. Nadzsaf síita szentváros repülőterét pénteken megrohamozták, ami miatt több térségbeli légitársaság törölte járatait vasárnap.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI / Reuters

Friss hírek

Hogyan védd a lábaidat, ha sokat állsz? (x)

Vannak olyan szakmák, olyan munkakörök, amelyekben kifejezetten sokat kell állni. Akár egyhelyben, akár folyamatos mozgásban vagyunk, a lábunk nagy terhelésnek van kitéve. Hosszú távon ez okozhat lábdagadást, visszereket, súlyosabb esetben pedig trombózist is.

Read More »