Brexit – az EU beperelését javasolta az amerikai elnök

Az Amerikai Egyesült Államok elnöke kétnapos hivatalos látogatáson járt az Egyesült Királyságban, ahol a brit miniszterelnök szerint az amerikai elnök azt javasolta neki, hogy a brit EU-tagság megszűnésének feltételeiről szóló tárgyalások helyett perelje be az EU-t.

Donald Trump, a tárgyalások végén Theresa May kormányfővel tartott közös pénteki sajtóértekezletén úgy fogalmazott, hogy előállt May számára egy javaslattal az EU-val szembeni magatartásról, de azt a brit miniszterelnök „túlságosan keménynek, talán brutálisnak is” találta.

Theresa May, aki a BBC televízió vasárnapi politikai magazinműsorának vendége volt, arra a kérdésre, hogy miként hangzott ez a „brutális javaslat”, felfedte: Trump azt ajánlotta neki, hogy ne tárgyaljon tovább az EU-val, hanem perelje be az uniót.
May nem tért ki arra, hogy Trump szerint Londonnak milyen címen kellene beperelnie az Európai Uniót, de kijelentette, hogy Nagy-Britannia folytatja a tárgyalásokat az EU-val.

Theresa May a vasárnapi BBC-műsorban felidézte azt is, hogy kettejük péntek esti sajtóértekezletén Trump már azt javasolta: a brit kormány ne álljon fel a tárgyalóasztaltól, mert akkor a Brexit-tárgyalások „lefulladnak”.

Donald Trump már a brit miniszterelnökkel és kabinetjével tartott kétoldalú tárgyalások előtt óriási belpolitikai vihart kavart Nagy-Britanniában egy interjúval, amelyben kijelentette, hogy ha Nagy-Britannia a Brexit után is szoros kereskedelmi kapcsolatokat tart fenn az Európai Unióval, az lehetetlenné tenné a brit-amerikai szabadkereskedelmi megállapodást, amelyre London törekszik.

Theresa May brit miniszterelnök és Donald Trump amerikai elnök kezet fog sajtótájékoztatójukon a brit kormányfõ vidéki rezidenciáján, Chequersben 2018. július 13-án. (MTI/EPApool/Chris Ratcliffe)

Az interjút a The Sun című, erőteljesen EU-szkeptikus irányvonalú jobboldali brit tömeglap készítette az amerikai elnökkel. A lap által pénteken ismertetett részletek szerint Trump az interjúban azt is kijelentette, hogy ő nagyon sok mindent másképp csinált volna a Brexit-tárgyalásokon, és kész lett volna arra is, hogy felálljon a tárgyalóasztaltól, mivel „ami most folyik, az nagyon szerencsétlen”. Véleménye szerint ugyanis túl hosszú a brit EU-tagság megszűnéséről folyó tárgyalássorozat, és az olyan megállapodások, amelyekhez túl hosszú idő kell, „soha nem jók”.

Hozzátette: megmondta Theresa Maynek, „hogyan kellene ezt csinálni”, de a brit kormányfő nem értett vele egyet, nem hallgatott rá, más utat választott.
Valószínűleg ez volt az a „brutális javaslat”, amelyre az amerikai elnök a brit kormányfővel tartott péntek esti közös sajtótájékoztatón részletek nélkül utalt, és amelyről Theresa May a vasárnapi BBC-interjúműsorban felfedte, hogy Trump a Brexit-tárgyalások folytatása helyett az Európai Unió elleni jogi eljárás megindítását javasolta neki.

A kétoldalú megbeszélés utáni közös sajtótájékoztatón Trump „álhírnek” nevezte a The Sun által vele készített interjú ismertetésének módját, arra hivatkozva, hogy a brit lap kihagyta a cikkből „azokat a nagyszerű dolgokat”, amelyeket ő Theresa Mayről mondott. Az amerikai elnök szerint ezeket kellett volna „a főcímben kiugratni”.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »